nieuws

Illegaal hardhout op Nederlandse markt

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Bij elf Nederlandse houthandelaren is illegaal tropisch hardhout te koop, waardoor deze bedrijven medeplichtig zijn aan vernietiging van het tropisch regenwoud in Kameroen. Dat blijkt uit vrijdag gepresenteerd onderzoek van Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds.

De bedrijven voeren als argument aan dat ze de herkomst van hun hout niet goed kunnen traceren. “Wij hebben nooit dingen bewust gedaan die niet mogen”, stelt een directeur van een van de bedrijven, die niet met naam genoemd wil worden. Een woordvoerder van Milieudefensie bestrijdt dit: “Wij konden eenvoudig aantonen dat het hout afkomstig is van bedrijven die meermalen beboet zijn voor illegale kap.” Het onderzoeksrapport doet aanbevelingen om de handel in illegaal hout tegen te gaan. Zo moeten er bindende internationale regels komen en moet de houtsector snel stappen ondernemen om de import van illegaal hout te voorkomen.

Reageer op dit artikel