nieuws

Fugro groeit over de grens

bouwbreed Premium

leidschendam ­ Bij de scheiding van 2002 versterkt Fugro zich nog even in Engeland en de Verenigde Staten. Het bedrijf herbevestigt de winstgroei met 15 procent, bij een iets lagere omzetgroei.

In Engeland heeft Fugro overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van Foundation and Exploration Services (FES) over de overname van de onderneming. Eerst wordt nog een boekenonderzoek uitgevoerd, waarna de overname in januari volgend jaar kan worden afgerond. De koopprijs bedraagt zo’n 4,1 miljoen pond (6,5 miljoen euro). De FES Groep is het grootste onafhankelijke geotechnische bedrijf, in het Verenigd Koninkrijk, met meer dan honderd medewerkers en vestigingen in Basingstoke, Consett en Dublin. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 6,5 miljoen pond uit geotechnisch onderzoek op land en op zee en uit booractiviteiten.

Diensten

De Amerikaanse Fugro­dochter Jason Geosystems heeft overeenstemming bereikt over de overname van Petcom onder voorbehoud van een boekenonderzoek. Fugro moet daar 3 miljoen dollar voor neertellen. Petcom is gevestigd in Dallas (Texas), heeft acht medewerkers en had vorig jaar een jaaromzet van 1,6 miljoen dollar (1,6 miljoen euro). Petcom biedt Petrofysische software en diensten aan de olie­ en gasindustrie. De huidige eigenaren en oprichters blijven het bedrijf leiden. Fugro herhaalt de in augustus uitgesproken winstverwachting voor heel 2002. De nettowinst voor afschrijving van goodwill zal minstens 15 procent omhoog gaan ten opzichte van 2001, toen de winst 61,7 miljoen euro bedroeg.

Dollar

De omzet zal slechts enkele procenten hoger uitkomen dan de 910 miljoen euro in 2001. Deze lager dan verwachte omzetgroei is met name het gevolg van de lagere dollarkoers ten opzichte van de euro en het minder gunstige economische klimaat. Dat Fugro toch de beoogde winstgroei bereikt, komt door de geringe bijdrage aan het resultaat van de activiteiten die niet meer worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel