nieuws

Fracties zinnen op reparatie winter­ww

bouwbreed Premium

den haag ­ De Tweede Kamer buigt zich dinsdag opnieuw over de winter­ww. Gestemd wordt die dag over een gezamenlijke motie van Partij van de Arbeid, GroenLinks en de Socialistische Partij om de angel uit de huidige regeling te halen.

De partijen stellen voor dat iedereen deze winter nog in aanmerking moet komen voor de winter­ww. Tevens dient een acceptabele oplossing te worden gevonden voor de situatie die in 2003 ontstaat. “Minister De Geus is bereid aandacht te schenken aan een premiedifferentiatie. Wij erkennen de mogelijkheid maar differentiatie alleen is niet voldoende”, aldus A. Pols van FNV Bouw. Het gat dat is gevallen in de winter­ww is volgens Pols een dramatisch probleem. “Je had die huisvaders met kinderen moeten zien tijdens onze actie in Den Haag. Grote stoere mannen zijn het. Hoe die reageren. Niet leuk. Helemaal niet leuk.”

Overgangsregeling

FNV Bouw veronderstelt dat zeker enkele duizenden bouwvakkers door een onverwachte aanpassing van de regeling deze winter de ww­uitkering zullen mislopen. “Het aantal laat zich moeilijk schatten. De onzekerheid bij de groep is erg groot. De regeling kwam plotseling uit een hoge hoed. De cruciale indiensttredingsdatum is 5 maart 2001. Daarna kom me niet meer in aanmerking komt voor de overgangsregeling.” FNV Bouw stelt zich op het standpunt dat de overheid zich meer moet inspannen om opdrachten te spreiden, zodat het werk zich uitstrekt tot in de wintermaanden. Pols: “Als de overheid met de aanbestedingen geen rekening houdt met een spreiding van het werk, dan moet je niet ook nog eens de winter­ww weghalen.”

Reageer op dit artikel