nieuws

Flowcrete­betonmengsels succesvol

bouwbreed Premium

den bosch ­ Investering in betonmorteltechnologie werpt zijn vruchten af. Kort na de introductie van het nieuwe productsysteem Flowcrete van Mebin BV waarin negen hoogvloeibare betonmortels zijn opgenomen, neemt het assortiment al 2 procent in van de totale productie betonmortel in de regio Rotterdam.

Flowcrete is de verzamelnaam voor negen hoogvloeibare betonmortelproducten die het gat opvullen vanaf consistentiegebied vier. L.J.G. Dekker, directeur technologie van Mebin: “Het is bekend om te werken met betonmortelproducten in de consistentiegebieden van een tot en met vier. Daarboven bevond zich tot voor kort een vaag gebied van hoogvloeibare betonmortel en zelfnivelerend beton tot zelfverdichtend beton.” Mebin introduceerde daarom een assortiment betonmortels die op basis van de grootheden vloeimaat en trechtertijd zijn in te delen. Dekker: “Die twee eigenschappen kun je min of meer onafhankelijk van elkaar variëren.” De vloeimaat voor hoogvloeibare species varieert in diameter van 470 tot 800 millimeter en wordt ingedeeld in de drie categorieën: consistentiegebied 5 (470­570), 6 (540­660) en 7 (630­800). Daarnaast is de trechtertijd bepalend die de maat voor de viscositeit oplevert van de betonmortel. Ook hier zijn drie verschillende categorieën te onderscheiden: 3 tot 5 seconden, 5 tot 9 seconden en 9 tot 25 seconden. Dekker: “Met de drie maal drie categorieën zijn in principe negen verschillende mortels leverbaar én toe te passen in de praktijk.”

Vloeimaat

Als voorbeeld geeft Dekker een betonmortelcombinatie voor vloeren met een vloeimaat van 600­700 en een trechtertijd van 3 seconden dat daarmee speciaal geschikt is voor horizontaal werk, naast een mortel met een zelfde vloeimaat, maar een trechtertijd van 5 tot 9 seconden voor wanden. “Maar ook in de prefab waar soms een trechtertijd van 12 seconden is vereist, is Flowcrete uitstekend toe te passen”, weet Dekker. In een aanvulling op de beoordelingsrichtlijn voor betonmortel BRL 1801 zijn de combinaties al meegenomen. Daardoor is toepassing op dit moment van de verschillende mortels in de praktijk al mogelijk. Dekker: “Bij de HSL storten we een Flowcrete­mengsel voor de eindschotten voor tunnelelementen die worden gebouwd in bouwdok Barendrecht. De aannemer stelt de bekisting en wij storten de betonmortel bovenin een trechter zonder dat de aannemer nog mensen beschikbaar hoeft te stellen om te kijken of het proces goed verloopt.” Dat maakt de toepassing van Flowcrete interessant voor aannemers. Volgens Dekker is het aandeel van Flowcrete bij de betoncentrale Rotterdam op dit moment al 2 procent. Om aan de groeiende vraag te voldoen zal het nieuwe product op korte termijn ook bij de overige betoncentrales van Mebin in gecertificeerde vorm leverbaar zijn.

Reageer op dit artikel