nieuws

Dubbele laser last aluminium beter

bouwbreed

Dubbele laser last aluminium beter

den haag ­ Een stelsel van twee lasers last aluminium delen tweemaal sterker aan elkaar dan de tot nog toe gebruikte methoden. Dat ontdekten onderzoekers van de technische universiteit van het Russische Kovrov. De eerste laser verwijdert de oxide van de laspunten, de tweede last de delen aan elkaar. De reiniging duurt een miljoenste seconde. De onderzoekers noemen deze stap uitermate belangrijk omdat oxide de sterkte van de las vermindert. Tijdens de schoonmaak komt een dun laagje gesmolten metaal op de laspunten. De energie van de tweede laser wordt door dit ‘voorgloeien’ beter benut en dringt driemaal dieper in het materiaal door dan gangbare systemen. De las wordt sterker. De installatie last per minuut maximaal 30 millimeter materiaal.

Reageer op dit artikel