nieuws

De Hoftoren in Den Haag blijft ontbloot van zijn mast

bouwbreed

den haag ­ De architect schiep de Hoftoren, keurde het ontwerp en zag dat het goed was. Gaande de bouw keek hij nog eens naar zijn creatie en schrapte vervolgens een essentieel onderdeel: de mast. Wat overblijft is een ranke toren waarbij de verticale toplijnen ­ die eens de voet van de mast moesten omlijsten ­ nu een beetje verloren in het luchtledige verwijzen naar niets.

Directeur J. Meeuwissen van opdrachtgever ING Vastgoedontwikkeling benadrukt dat niet ING maar de architect zelf besloot de mast te schrappen. Zijn verklaring doet minstens met de ogen knipperen. Een architect die vrijwillig ­ zelfs ongevraagd ­ zijn ontwerp afslankt in plaats van aandikt komt bijna alleen in tekenfilms voor. Bijna, want het Amerikaanse architectenbureau Kohn Pederson Fox uit New York/Londen deed het wel. Architect David Leventhal tekende de Hoftoren met mast om de hoogte te accentueren. De stalen spriet was aanvankelijk ook in het bestek opgenomen, maar werd er al snel uitgehaald, weet hoofdaannemer Heijmans.

Rood lampje

Klopt, erkent Leventhal vanuit Londen. Bij zijn bezoek in Nederland constateerde de architect dat de mast helemaal niet nodig was om de hoogte te accentueren. “De verticale lijnen zouden hun werk voldoende doen en bovendien was de mast niet meer dan een decoratieve toevoeging, functieloos.” Het schrappen van het ‘nutteloze ding’ is wellicht een uitkomst voor ING Vastgoedontwikkeling, want de mast zou een lieve cent hebben gekost. De kolom staal zou niet alleen 30 meter boven de top uitstijgen, maar ook nog eens 40 meter diep in de toren verankerd zitten, zodat hij bij een stevige wind niet te veel zou uitzwiepen. Ook voor Heijmans is met het weglaten van de mast een probleem opgelost. Want hoewel er nog geen constructieve berekening op was losgelaten, besprak men in de directiekeet al wel wie het rode lampje op de top moest zetten.

Zorg

Geen van de partijen maakte problemen over de toren die eindigde zonder mast. De Rijksgebouwendienst (RGD) niet, die het torencomplex kocht teneinde er onder andere het ministerie van OCW in te huisvesten. De gemeente niet, die bij monde van architect Rob Krier laat weten te vinden dat elke toren in Den Haag in principe in een spits moet eindigen. En de Haagse Welstandscommissie al evenmin. De Hoftoren is inmiddels bouwkundig opgeleverd. Met zijn 140 meter hoogte kijkt hij op naar zijn 151 meter lange broer, de Delftse Poort in Rotterdam. Het zal directeur Meeuwissen van ING Vastgoedontwikkeling een zorg zijn. “Pff, als we het van dat sprietje moeten hebben… De Hoftoren blijft in zijn huidige staat (links). In eerste instantie had de architect een mast ontworpen (artist impression, boven), maar bij bezoek in Nederland werd het de architect duidelijk dat de toren ook heel goed zonder mast kan. Foto: Peter van Mulken

Reageer op dit artikel