nieuws

De hebzuchtige belegger

bouwbreed Premium

De hebzuchtige belegger

Stop de persen en herschrijf de economische leerboeken. Nikolai Dimitrievitch Kondratiev kan zijn cyclus wel inpakken. Zijn nazaten dan, want Kondratiev zelf is al in 1938 geëxecuteerd door Stalin die hem ook niet geloofde. Euronext­COO George Möller heeft een veel betere verklaring voor de cyclische bewegingen. “De hebzucht van beleggers, maar ook van ondernemingen, is een van de sterke drijfveren voor de cyclische golven die de economie en de gang van zaken op de beurzen kenmerken”, zo laat hij weten in FEM De Week. Zou hij Nina Brink op het netvlies hebben gehad toen hij dit zei? Feit is natuurlijk wel dat koopjesjagers en winstpakkers onder de beleggers zorgen voor conjuncturele schokjes en schokken op de beurs. De hebzucht van beleggers is ook zichtbaar in de afkeer die zij in zijn algemeenheid hebben van lokale fondsen. Feit is ook dat economische indicatoren nauwelijks van invloed lijken op het gedrag van beleggers, die veel meer emotiegedreven zijn. De emotie van dollartekens en euro’s dan wel te verstaan. Komt deze week toch het Centraal Planbureau komt deze week toch met een minder leuke boodschap voor de Nederlandse economie. Maar liefst 10 miljard minder heeft een komend kabinet tot zijn beschikking. Dat betekent toch minder investeren, dus minder goede randvoorwaarden voor economisch herstel. De beurs gaat echter omhoog. Ander voorbeeld. Rodamco Asia kondigt aan dat Boskalis­baas Rob van Gelder benoemd is in de raad van commissarissen. Een beetje belegger krijgt dan dollartekens in de ogen en koopt Boskalis. Immers, Rodamco Asia wil investeren in vastgoed in Zuidoost­Azië. Daarvoor moet land aangewonnen worden. Wie doet dat: inderdaad, Boskalis. Beleggers zien dat ook en de koers van Boskalis gaat dus omhoog. Helaas gooien winstpakkers op vrijdag dan weer roet in het eten. De hebzucht ten top. Toch is er ook wat op de stelling van Möller af te dingen. Al tijden is het wat lauwtjes op de beurs. Daarentegen niet in de goudhandel. De prijs van dit edele metaal is naar ongekende hoogte geschoten. Wellicht is dat een verklaring voor de stijging van het aandeel Fugro in de tweede helft van de week. Of zou het de aankoop van een Engels en Amerikaans bedrijf zijn, alsmede de belofte van Fugro­baas Gert­Jan Kramer, dat de nettowinst dit jaar inderdaad 15 procent stijgt. Dat laatste zou inderdaad best de reden kunnen zijn. Zoals de Möller­cyclus ons leert, is hebzucht een belangrijke drijfveer voor cyclische golven.

Reageer op dit artikel