nieuws

De Bleek slot tienjarig project Harderwijk

bouwbreed Premium

harderwijk ­ Projectontwikkelaar Bemog realiseert aan de rand van de binnenstad van Harderwijk een parkeerkelder, 24 winkels en 48 appartementen boven de winkels. Het is de laatste fase van een driedelig project van Bemog.

Project De Bleek betekent voor Bemog de afronding van een gebiedsontwikkeling waar de ontwikkelaar al tien jaar mee bezig is. B. Strikwerda van Bemog moest creatief omgaan met de bouwruimte, omdat de gebouwen stijf tussen de omringende wegen komen te liggen. ‘Realtime delivery, dus geen ruimte om materiaal lang te laten staan’, aldus Strikwerda. Medio 2004 moet De Bleek opgeleverd worden. Harderwijk moet de woningnood uit de regio opvangen en bouwt jaarlijks 350 woningen, waarvan 250 in de nieuwe woonwijk Drielanden. Aan de waterzijde van de havenstad wordt project ‘Waterfront’ uitgevoerd, dat zo’n tien tot twintig jaar in beslag zal nemen. Waterfront bestaat onder meer uit de bouw van een parkeertransferium en het Aquaduct Veluwemeer. Het aquaduct vervangt de oude Hardersluis en bestaat uit een opvallende combinatie van een tunnel onder het open water door en een 100 meter lange brug over het water naar Flevoland. Het project kostte 65 miljoen euro. Juist vorige week reden de eerste auto’s over de brug. Verder wordt milieubelastende industrie verplaatst naar bedrijventerrein Lorentz, zodat in het havengebied meer ruimte vrijkomt voor woningbouw, een jachthaven en een ‘echte’ boulevard. Bij het Dolfinariumterrein komt een nieuwe havenarm. Kinderen van tien basisscholen hebben de schutting rondom bouwplaats De Bleek beschilderd. De schutting is 140 meter lang. Het initiatief is afkomstig van Centrum voor de Kunsten ’t Klooster. Strikwerda kan de schutting wel waarderen: “De kans op graffiti is kleiner. Er schijnt een soort code onder graffitispuiters te zijn dat als iets al vol genoeg is, men ervan afblijft.”

Reageer op dit artikel