nieuws

Dagbladen sabelen de bouw neer

bouwbreed Premium

den haag ­ De commentatoren van de dagbladen halen zonder pardon fors uit naar de bouwbranche. De zorgvuldig door de enquêtecommissie verwoorde kritiek wordt bondig samengevat om de sector aan de schandpaal te nagelen.

“Uit de enquête blijkt overduidelijk dat veel bouwondernemingen de staat en dus de belastingbetalers jarenlang voor miljarden euro’s hebben belazerd”, foetert de de Telegraaf. “De bouwers hebben niet alleen de prijzen opgedreven. Ze hebben ook nog eens de broodnodige vernieuwing in de weg gestaan en andere bedrijven gedupeerd.” Volgens de Telegraaf zullen de bouwers linksom of rechtsom met geld over de brug moeten komen om ten minste een deel van het ten onrechte in eigen zak gestoken geld terug te betalen. De Volkskrant registreert gebrek aan professionaliteit bij de overheid maar ziet de aannemers als hoofdschuldigen. “Uit het rapport van de commissie blijkt dat de top van de grote bouwbedrijven volledig op de hoogte was van de manier waarop de grote infrastructurele werken werden onderverdeeld. Elk bouwbedrijf beschikte over een schaduwboekhouding.” De krant vindt dat de ondernemers tijdens de verhoren de vermoorde onschuld speelden, evenals de ongeloofwaardige politici.

Boter

“Alles en iedereen had kilo’s boter op het hoofd”, vindt het Algemeen Dagblad. Grote verliezer is volgens de krant de belastingbetaler. “Minister Netelenbos zat doodgemoedereerd aan tafel met mensen van wie zij behoorde te weten dat zij de boel tilden. En haar collega Jorritsma liet na de kartelpolitie achter de broek te zitten maar stapte wel op kosten van een bouwaannemer met dubbele boekhouding in het vliegtuig om schaatswedstrijden bij te wonen.”

Jaloers

Het Parool noemt het enquêterapport een onthutsende lijst van wantoestanden. “Een aanpassing van het Nederlandse zelfbeeld is noodzakelijk. De gedachte dat wij als Noord­Europees land niet vatbaar zijn voor grootschalige corruptie blijkt onjuist.” De krant verbaast zich niet dat de commissie geschokt reageert op de ontdekking dat jarenlang een illegaal stelsel geheim is gebleven. “Tot in het diepste zuiden van Italië zouden ze jaloers geweest zijn.” Dagblad Trouw ergert zich nog het meeste aan de laconieke wijze van de hoofdrolspelers. “Het aftreden van minister Korthals mist daarmee de dramatiek die als een politiek gebaar recht doet aan de tamelijk onthutsende bevindingen van de commissie Vos.” De krant stelt zich op het standpunt dat de Tweede Kamer zich de afgelopen decennia te veel heeft laten inkapselen. Hadden de lastige kamerleden Van Gijzel en De Visser niet meer ruimte moeten krijgen? “Het enquêterapport over de bouw geeft aan dat er voor een zelfstandig en alert opererend parlement nog een wereld te winnen is.”

Reageer op dit artikel