nieuws

Curator Westerbaan meldt lege orderportefeuille

bouwbreed

sneek/leeuwarden ­ Er is weinig hoop meer dat een deel van de 56 ontslagen Westerbaan­personeelsleden wordt overgenomen door aannemingsmaatschappij Friso BV in Sneek. De orderportefeuille van het failliete Westerbaan is namelijk helemaal leeg. Lopende projecten waarvoor Friso interesse had en personeel voor nodig heeft, zijn door voormalig directeur Brander allemaal ondergebracht in de nieuwe bouw­bv’s Noord en Oost.

“Ik zie het somber in”, reageert P. van Duinen, directeur Planontwikkeling bij Friso. “Er resteert alleen kruimelwerk, maar daar kunnen wij geen personeel voor overnemen.” De enige klus die het Sneker bouwbedrijf eventueel nog zou kunnen krijgen, is de uitbreiding van het huidige onderkomen van het provinciehuis in Leeuwarden. De provincie zegde vorige week het contract met Westerbaan voor de uitbreiding eenzijdig op wegens gebrek aan vertrouwen. Curator R. Verdonk uit Heerenveen probeert de provincie te bewegen om Friso aan te wijzen de uitbreiding af te bouwen. “Zij kunnen het doen voor het huidige budget en ze hebben de mensen klaar staan.” De provincie is echter ook in gesprek met andere kandidaten, waaronder BBF uit Leeuwarden. Verdonk wil verder een garantie dat de provincie de 6 ton die nog open staat voor reeds geleverde diensten door Westerbaan, alsnog betaalt. “Dat kan nog best spannend worden.”

Legitiem

Het is nog niet duidelijk of de acties van Brander legitiem zijn. “Ik onderzoek dat nog. Maar het is wel vreemd dat Brander met twee petten op heeft gewerkt. Enerzijds was hij directeur van Westerbaan en anderzijds is hij grootaandeelhouder van één van de nieuwe bv’s, waar een projectleider van Westerbaan nu directeur is. Snapt u het nog?” Verdonk zegt dit soort ‘wild west­taferelen’ alleen in de bouw aan te treffen. “In deze sector wordt heftig gereageerd op faillissementen.” Volgens Verdonk zal de schuld van 10 miljoen euro nog met ‘enkele miljoenen’ oplopen door te innen bankgaranties, achterstallig loon en door andere verplichtingen die Westerbaan is aangegaan. Door de verkoop van de gebouwen aan een ander (Fries) bouwbedrijf ­ Friso is het niet ­ hoopt men de bankschulden af te kunnen lossen.

Reageer op dit artikel