nieuws

Boete voor Italiaans kartel betonwapening

bouwbreed

brussel ­ De Europese Commissie heeft acht Italiaanse bedrijven, producenten en leveranciers van wapeningsstaal, een boete opgelegd wegens kartelvorming. Riva Acciaio en Lucchini, het moederbedrijf van Siderpotenza, krijgen de zwaarste straf.

De lichtste boete is voor Ferriere Nord, omdat en hoewel het bedrijf al eerder voor kartelvorming was veroordeeld. De andere bedrijven zijn Feralpi Siderurgica, Valsabbia Investimenti en Ferriera Valsabbia, Alfa Acciai, Leali en Acciaierie e Derrierre Leali Luigi (een bedrijf dat in staat van faillissement verkeert) en Industrie Riunite Odolesi. Samen moeten de bedrijven binnen drie maanden ruim 85 miljoen euro betalen. Het gaat om een mix van overtredingen. De basisprijs en de toeslagen voor andere formaten werden afgesproken, de productie werd tijdelijk beperkt of gecontroleerd en de verkoop gelimiteerd. Deze praktijken zijn ernstige inbreuken op het verdrag van de Europese Kolen­ en Staalgemeenschap, dat overigens op 23 juli 2002 is afgelopen. Desondanks was de Europese Commissie bevoegd, omdat de overtredingen vóór die datum plaatsvonden. Het bedrijf Federacciai bleef buiten schot, omdat het uitsluitend handel drijft.

Reageer op dit artikel