nieuws

Aandeel FSC­hout gestegen

bouwbreed Premium

driebergen ­ Het aandeel van het duurzaam geproduceerde hout met FSC­keurmerk is tussen 1997 en 2001 gestegen van 4 tot 7 procent. De verwachting is dat de afzet volgend jaar toeneemt tot 8 procent.

“GSC­hout heeft in relatief korte tijd een vaste plaats op de Nederlandse houtmarkt veroverd”, aldus directeur S. Mulder van FSC Nederland. “In 2001 was 469.000 kubieke meter FSC­timmerhout en bouwproducten beschikbaar.” Het FSC­keurmerk blijkt bij 12 procent van de consument spontaan bekend. Een groep van 44 procent geeft bij het noemen van het merk een blijk van herkenning. Eind 2001 was in Nederland 103.000 hectare bos voorzien van het certificaat FSC. Uit die voorraad kwam 287.000 kuub rondhout beschikbaar. Vorig jaar werd 217.000 kuub FSC­rondhout uit twintig verschillende landen ingevoerd. Het volume is een verdriedubbeling ten opzichte van 1999. De import bedraagt 3 procent van de totale invoer van timmerhout. Op de Nederlandse markt zijn momenteel ruim zeshonderd verschillende producten van FSC­gecertificeerde houtsoorten beschikbaar. De bulk is bestemd voor de doe­het­zelfsector en de grond­, weg­, en waterbouw. De vraag naar en het aanbod van FSC­hout voor woningen komt langzaam op gang. Internationaal neemt het bod met een FSC­certificaat sterk toe. De oppervlakte is toegenomen tot 30 miljoen hectare in 56 landen. Het aantal Nederlandse bedrijven met handelscertificering nam in 2002 tot van 118 naar 162 bedrijven.

Reageer op dit artikel