nieuws

Zweden in regio achterop met bouwactiviteit

bouwbreed Premium

stockholm ­ Gerekend per inwoner pakt het Scandinavische bouwbedrijvigheidsniveau in Zweden de komende paar jaar het laagst uit. Oorzaken zijn hoge woonlasten en de malaise in de ict­branche.

Dat valt op te maken uit een voorspelling van het Noors/Zweedse marktanalyse­instituut Prognoscenteret, lid van het Europese netwerk Euroconstruct. Zweden bouwt volgens die prognose in 2004 tweeëneenhalve woning per duizend inwoners en ruim 303 vierkante meter aan kantoren en andere bedrijfsgebouwen. In de drie overige, aanzienlijk minder inwoners tellende Noordse landen Denemarken, Finland en Noorwegen wordt zo bekeken veel meer gebouwd. Het grootste aantal woningen realiseert (in 2004) Finland: ruim 31.000. Dat zijn er zes per duizend inwoners. Daarmee is ook in absolute cijfers de bedrijvigheid in Finland hoger dan in Zweden, want daar komt men niet verder dan 22.500 huizen. Noorwegen bouwt 5,5 woningen per duizend inwoners (totaal ruim 17.000) en Denemarken 3,2 (totaal 22.500), althans volgens de prognose. Wat betreft de kantoren­ en bedrijfsbouw gaat het in Noorwegen om 707,4, in Finland om 660,3 en in Denemarken om 629 vierkante meter. De relatief magere bedrijvigheid in Zweden is volgens het instituut het gevolg van de in de loop van de jaren negentig doorgevoerde fiscale wijzigingen en de afbouw van huursubsidies. De kantorenmarkt wordt momenteel getroffen door de malaise bij de Zweedse industriezwaargewicht Ericsson, waardoor onder meer in het ambitieuze en grootschalige ict­kantorenpark Kista bij Stockholm veel ruimten leeg zijn komen te staan.

Reageer op dit artikel