nieuws

Water Leidsche Rijn niet gescheiden

bouwbreed

den haag ­ De certificering van aannemers voor het aanleggen van gescheiden watersystemen is niet te vertrouwen. Dat stelt staatssecretaris Van Geel (milieu). Hij heeft daarom besloten dat in Leidsche Rijn tot nader order geen gescheiden waterlevering mag plaatsvinden.

In Leidsche Rijn zijn mensen ziek geworden, omdat zij huishoudwater hebben gedronken. Uit onderzoek van de VROM­inspectie bleek dat de vulleiding de beide waternetten verbond. Extra sluitingen om de waterstromen te scheiden, waren niet aangebracht en de overdrukbeveiliging werkte niet. In Eindhoven is een project reeds gestopt, omdat het gescheiden systeem te duur was. Ook in Zeeland waren problemen. Daarom controleren de waterleidingbedrijven nu bij vergelijkbare huishoudwaterprojecten huis aan huis of de waterstromen nog gescheiden zijn. De staatssecretaris gaat zich beraden op de toekomst van het gescheiden aanleveren van drinkwater en huishoudwater. De zes proefprojecten worden momenteel onder de loep genomen. Over twee maanden verwacht Van Geel de eerste resultaten van de evaluatie.

Reageer op dit artikel