nieuws

VNO­NCW pleit voor nieuw aanvalsplan tegen files

bouwbreed Premium

den haag ­ VNO­NCW vindt dat de politiek een tweede aanvalsplan tegen de files moet ontwikkelen. Het is één van de tien punten die voorzitter J. Schraven in verkiezingsprogramma’s terug wil zien.

“Economie op 1.” Dat is de prioriteit die politieke partijen moeten laten doorklinken in de nieuwe verkiezingsprogramma’s. Sterker nog, fundamentele versterking van de economie moet een centraal verkiezingsthema worden, vindt Schraven: “Mijn vrees is niet zozeer dat in de aangepaste verkiezingsprogramma’s onvoldoende voortgang wordt geboekt op thema’s als onderwijs, zorg, veiligheid en integratie. Nee, ik maak me zorgen dat de economische problemen opnieuw onderschat worden.” De economie staat er volgens hem slecht voor. “Investeringen worden uitgesteld, het consumentenvertrouwen is staat op het laagste niveau sinds 1983 en het aantal faillissementen is verontrustend groot.”

Structureel

De terugval is niet alleen conjunctureel, maar ook structureel breekt Nederland geen potten. Tot 2010 dreigt de groei zo’n 2 procent te worden. “Ruim onvoldoende om de Nederlandse ambitie waar te maken de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van Europa te worden”, meent Schraven. Daarom moeten er maatregelen komen die het groeitempo opstuwen naar 3 procent. Hij doet tien suggesties. Filebestrijding neemt daarin een prominente plaats in. Daarnaast moet wat worden gedaan aan het algemene ondernemingsklimaat in Nederland. Lastenverlichting voor het bedrijfsleven door verlaging van de winstbelasting en een stevig actieprogramma ter vermindering van bestaande regels en administratieve lasten zijn hiertoe de belangrijkste.

Reageer op dit artikel