nieuws

Venetië onleefbaar zonder ‘Mose’ die lagune afsluit

bouwbreed

venetië ­ Burgemeester Costa van Venetië heeft na de overstromingen van afgelopen weekeinde publiekelijk alarm geslagen. “Misschien dat toeristen het nog leuk vinden om met lieslaarzen door een museum te wandelen, voor ons inwoners is de maat vol.”

De regionale bestuurder G. Galan haalde na de overstromingen aan dat Venetië niet leefbaar is zonder Mose. Hij doelt op het systeem van afgezonken pontons die bij hoge waterstanden de zeeopeningen afsluiten. De discussie hierover loopt al jaren, zonder een definitief uitsluitsel. Milieuactivisten en de linkse politiek houden het project zo lang mogelijk tegen. Zij vrezen voor negatieve invloeden op de achter Venetië liggende lagune. De hoogste waterstand die de stad mag hebben bedraagt 1,20 meter boven gemiddeld zeeniveau. Afgelopen zaterdag werd in de stad 1,47 meter waargenomen, waardoor veel schade ontstond aan monumentale gebouwen. Burgemeester Costa betoont zich na de dreigingen duidelijk groter voorstander van de Mose dan voorheen: “Het project wordt verder voorbereid. Maar ik hamer nu op directe maatregelen die de wateroverlast kunnen terugdringen.” Costa geldt als één van de strijdbaarste burgemeesters van Italië. Zo kreeg hij enkele weken geleden groen licht voor een nieuwe ringweg aan de westzijde van Venetië. Op die wijze kan het knelpunt Mestre worden ontlast. Ook wist Costa de restauratie van het uitgebrande theater Fenice na diverse bouwkundige schandalen weer op de rails te brengen.

Reageer op dit artikel