nieuws

Tweede Kamer versnelt tunnel A2 en Hanzelijn

bouwbreed Premium

den haag ­ De ondertunneling van de A2 bij Maastricht en de Hanzelijn moeten snel worden aangelegd. De Tweede Kamer heeft daartoe een motie aangenomen. Het benodigde geld moet komen uit een korting op het personeel van Rijkswaterstaat en uit het stedelijke vernieuwingsbudget.

De dekking uit onderzoeksgeld heeft kamerlid De Nerée tot Babberich (CDA) uit zijn voorstel gehaald. Daardoor kon de meerderheid van de Tweede Kamer instemmen met zijn voorstel. Minister Hoogervorst (financiën) waarschuwde bij het indienen dat het korten op Rijkswaterstaatpersoneel vertragingen van andere projecten tot gevolg kan hebben. SP­kamerlid Kant vindt dat het kabinet naar andere potjes moet zoeken, maar stemde toch de motie. De aanleg van de spoorlijn kan in 2005 beginnen, als komend jaar de voorbereidingen worden getroffen. De eerste treinen rijden dan waarschijnlijk al in 2010 over het traject. Volgens de kabinetsplannen zou dat pas in 2013 gebeuren. De tunnel onder Maastricht kan volgens het plan van de christen­democraat in 2012 open. Voor zijn plannen moet tevens geld worden weggehaald bij de woningbouw. Hij wil jaarlijks 30 miljoen euro korten op het budget van corporaties dat bestemd is voor stadsvernieuwing. In eerste instantie wilde de CDA’er 360 miljoen euro afhalen van het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Dat geld is bedoeld voor onderzoek en vooral werkgeversorganisatie VNO­NCW keerde zich daartegen. Dat onderdeel van het plan is nu van de baan.

Reageer op dit artikel