nieuws

Oplossing in aantocht voor Rijkelse Bemden

bouwbreed

Oplossing in aantocht voor Rijkelse Bemden

den haag ­ Staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer en waterstaat) is bereid alle vervuilde grond in het natuurgebied Rijkelse Bemden te verwijderen. Ze hoopt echter met eigenaar Natuurmonumenten tot een akkoord te kunnen komen om slechts gedeeltelijk te saneren. Dat bleek gisteren tijdens een algemeen overleg met de Tweede Kamer. Het ministerie neemt volledig de schuld op zich van de vervuilde grond die daar door fouten en verkeerd afgegeven vergunningen is gestort. Het vertrouwen van de betrokken partijen is daardoor geschaad. De staatssecretaris erkent dat en belooft het parlement tot volledige sanering over te gaan als die partijen daarop staan. Gevolg zal echter zijn dat een diep gat in het natuurgebied achterblijft dat ecologisch een stuk minder waarde heeft dan bij gedeeltelijke sanering. Bovendien is gedeeltelijke sanering een stuk goedkoper dan volledige verwijdering van de grond. Als stok achter de deur voor een snelle oplossing dient de rechtszaak die op 20 november is gepland. Schultz van Haegen denkt voor die tijd tot een oplossing te komen met Natuurmonumenten. Ook de betrokken gemeenten stemmen inmiddels in met gedeeltelijke sanering.

Reageer op dit artikel