nieuws

Ongewone bouwwijze bioscoop in Hengelo

bouwbreed Premium

hengelo ­ De bioscoop Bellevue in Hengelo wordt volgens een onorthodoxe bouwmethode gerealiseerd. Eerst verrijst rondom de in het werk gestorte betongevel, waarna pas de binnenwanden, de vloeren van de zalen en de kolommen worden gestort. De ongewone bouwwijze is een gevolg van het ontwerp van architect M. D. Bredero uit Deventer. De buitengevel staat niet op de zaalvloer, maar ‘loopt’ door tot onder de vloer.

De oplevering van het opmerkelijke gebouw is gepland voor 1 oktober 2003. De relatief zware betonconstructie in de bovenbouw tekent een contrast met de glazen puien en ranke stalen kolommen in de onderbouw. Betonschijven scheiden de zalen en zorgen voor de horizontale stabiliteit. Op het dak na wordt de gehele bovenbouw thermisch van binnenuit geïsoleerd. De bovenbouw bestaat onder meer uit een in het werk gestorte betongevel. Deze schil valt over de transparante onderbouw heen en steunt af op de buitenste rij van thermisch verzinkte kolommen. Zo ontstaat het beeld van een veredelde schoenendoos. De bouwmethodiek is volgens ir. C. Schreuders van Schreuders Bouwtechniek uit Hengelo onorthodox. Momenteel is aannemer Ten Tije bezig met de fundering: een constructie van trillingsarme schroefpalen en een souterrain met een beganegrondvloer van beton. Daarna wordt rondom de 30 centimeter dikke betongevel opgetrokken. Tot een hoogte van 7,20 meter wordt met kwaliteit B25 de onderste helft van de gevel in het werk gestort. De bekisting is overal glad afgewerkt, om het resultaat van schoon beton te krijgen. De gaten voor de centerpennen, die de binnen­ en buitenkist verbinden, blijven zichtbaar. Na de eerste stortgang van gevels worden op de begane grond de 40 centimeter dikke inpandige wanden gestort en vervolgens de zaalvloeren en de kolommen, waarvan laatstgenoemde in verloren stalen kisten. In de laatste fase komt het betonnen dak erop. Verder is de orëntatie van de kolommen opmerkelijk. Her en der worden ze schots en scheef onder de vloeren gezet voor het esthetische effect. Halverwege elke zaal is een knik aangebracht om het zicht op het filmdoek te optimaliseren. Ter plekke zijn de vloeren afgesteund op verzwaarde betonnen stroken. Deze stroken rusten op hun beurt op kolommen. ‘Het was makkelijker geweest om onder de geknikte vloeren een rechte kolom te plaatsen, want een schuine opstelling veroorzaakt horizontale krachten’, aldus Schreuders. ‘Maar goed, de architect wilde het zo, dus meerdere pendels staan vijf graden uit het lood. De horizontale krachten die vrijkomen worden opgevangen door de binnenwanden.’ Projectgegevens: Opdrachtgever: Bioscooponderneming Bellevue, Hengelo Directie: Architect Maarten Douwe Bredero, Deventer Constructeur: Schreuders Bouwtechniek, Hengelo Hoofdaannemer: Ten Tije Bouw, Hengelo Bouwkosten: 2, 4 miljoen euro

Reageer op dit artikel