nieuws

Onderzoek naar asbestschandaal Goor

bouwbreed Premium

goor ­ Een onafhankelijke externe commissie gaat onderzoek doen naar de reeks asbestvondsten in de bodem van Goor. De commissie staat onder leiding van oud­Kamerlid P.J. Biesheuvel (CDA). De werkgroep bestaat verder uit voormalig Kamerlid F. Buurmeijer (PvdA) en P. Swuste, asbestdeskundige van de Delftse universiteit.

De instelling van de commissie is een vervolg op een historisch bodemonderzoek van ingenieursbureau Lankelma Geotechniek uit Almelo, eerder dit jaar. Dit was vooral gericht op de vondst van asbeststukken in de grond van de Goorse nieuwbouwwijk Hogenkamp. Een aantal particulieren dreigt de gemeente Hof van Twente, waarvan Goor deel uitmaakt, met een schadeclaim. De commissie zal onder meer antwoord moeten geven op de vraag hoe het mogelijk was dat de asbestvervuiling in de wijk Hogenkamp niet eerder aan het licht is gekomen. Ook op andere locaties in en rond Goor zit asbest in de grond. Het materiaal is afkomstig van de plaatselijke Eternit­fabriek. Jarenlang werd asbesthoudend afvalmateriaal van dit bedrijf gebruikt als puinverharding en opvulmiddel. Dat gebeurde toen men de gezondheidsrisico’s van asbest nog niet kende. De gemeente wil uiteindelijk voor geheel Goor een groot schoonmaakplan opstellen en heeft bij de zeer kostbare uitvoering ook subsidiegelden uit Den Haag nodig.

Reageer op dit artikel