nieuws

Millimeterwerk voor tegelzetters in wedstrijdbad Velsen

bouwbreed

velsen ­ Het is de hogere school voor tegelzetters. Een maatafwijking van 1,5 centimeter in het beton vangt de tegelzetter op door exact de juiste hoeveelheid specie op zijn wandtegel aan te brengen. Maximaal 3 millimeter mag uiteindelijk het onderlinge verschil zijn tussen de zes wedstrijdbanen in het vijfentwintigmeterbad dat op dit moment door Heijnen Afbouw wordt betegeld in het nieuwe Combibad De Heerenduinen in Velsen.

In totaal gaat het om 3000 vierkante meter vloertegels en 3000 vierkante meter wandtegels. Alle tegels worden in de specie gezet. Alleen op de rechte wanden van onder meer de toiletgroepen lijmen de werknemers van Heijnen Afbouw de wandtegels. De basis van de verschillende baden is uitgevoerd in gewapend beton. Het met specie uitvlakken van de ruwbouw is misschien wel mogelijk om een ondergrond te vormen voor het lijmen van tegels, maar zou veel te veel tijd kosten. Maatwerk is volgens uitvoerder H. Oosterwaal eigenlijk alleen haalbaar door de tegels in de specie te zetten. Op de betonnen ondergrond brengen de werknemers van Heijnen Afbouw eerst een tweecomponentenlijm aan. De gebruikte specie is een mengsel van zand, cement en een toeslag die de waterdichtheid bevordert. Oosterwaal: “De gemiddelde dikte van de laag specie achter de centimeter dikke tegel ligt tussen 1 en maximaal 2,5 centimeter. Bij een dunnere laag heb je kans op holle ruimte achter de tegel en bij een dikkere laag krijg je problemen met vocht.” Doordat zowel het beton als de tegel geen vocht doorlaat, zakt bij een dikke laag specie het water naar beneden. “Als dat gebeurt, raakt de specie bij de onderste tegels verzadigd en komen de tegels los.” De toegepaste dikte van de specie geeft ook meteen aan wat de maximale afwijking in de betonnen ondergrond mag zijn. Een probleem in het werk ontstaat wanneer blijkt dat een betonnen wand maar liefst 8 centimeter afwijkt. “Je kunt in deze situatie niet even een deel met specie uitvullen, omdat je dan met je bovenrand niet meer uitkomt.” In dit geval moet de bouwkundig aannemer voor een oplossing zorgen. Volgens projectleider C. van Bergen van Heijnen Afbouw zijn alleen zeer ervaren tegelzetters in staat een secuur werk als hier in Velsen af te leveren. Door ervaring weten de tegelzetters exact hoeveel specie ze achter op de tegel moeten aanbrengen om ervoor te zorgen dat ze precies in het vlak liggen. “Gebruiken ze te weinig specie, dan krijg je holle ruimtes achter de tegels. En als ze er teveel achter doen, drukken ze de omliggende tegels juist weer los”, aldus Van Bergen. Elke dubbel hardgebakken tegel krijgt de volle aandacht en wordt minutieus op zijn plaats gezet. Met een lengte van 24 centimeter bij 11,5 centimeter krijgt de tegel een voeg van precies 1 centimeter. Met name bij de ronde vormen van de baden, waar het niet mogelijk is om lijntjes te spannen, wordt de plaats van elke tegel met een laser aangegeven. Om voor een goede hechting te zorgen, strooit de tegelzetter een beetje cement op de tegel voordat hij de specie er op doet. Oosterwaal: “De tegels zijn vrij nat en in de specie zit uiteraard veel vocht. Als de tegelzetter de tegel op zijn plaatst tikt, maar verzuimt eerst een beetje droog cement aan te brengen, vormt zich direct achter de tegel een waterfilm waardoor de tegel niet hecht.” Leerlingen heeft Heijnen Afbouw daarom niet op dit werk ingezet. “Als de achtergrond metselwerk is, is het misschien nog wel te doen, maar zetten op beton is doordat het geen water opzuigt, gewoon hartstikke moeilijk”, aldus Oosterwaal.

Sneller

De betonnen zwembadvloeren worden eerst aangebrand met een hechtemulsie en pure cement. “Het zetten van de vloertegels gaat veel sneller dan de wandtegels, omdat de tegelzetters steeds enkele vierkante meters specie tegelijk kunnen aanbrengen.” Heel belangrijk volgens Oosterwaal is het afschot van de ‘perronvloeren’ tussen de verschillende baden. “Het water mag niet op de vloeren blijven staan en moet gelijkmatig weglopen.” Ook de hoogte van de zwembadranden is overal precies gelijk. “|Bij het overstromen moet het water in principe over alle kanten tegelijk de vuilwatergoot inlopen.” Het voegen van het tegelwerk geschiedt met een waterdichte tweecomponenten voegmortel die bovendien in staat is de temperatuurverschillen in het buitenbad op te vangen. Op dit moment heeft Heijnen Afbouw vier werknemers ingezet maar dat zijn er binnen afzienbare tijd veertien om alle vierkante meters er voor april 2003 in te krijgen.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Velsen Architect: Koppert + Koenis BV, IJsselstein Bouwkundig aannemer: Aannemingsbedrijf Draisma Makkum, Makkum Tegelwerk: Heijnen Afbouw, Moerdijk Adviseur bouwconstructies: Ingenieursbureau Bartels BV, Utrecht Adviseur E en W: Projekt Techniek BV, Utrecht Installaties: Hellebrekers Technieken, Nunspeet Adviseur waterbehandeling: Bastenhof Consultancy BV, Ede Luchtbehandeling: Air­Pro Nederland, IJmuiden

Reageer op dit artikel