nieuws

Leegloop van Vinex­wijken dreigt

bouwbreed Premium

den haag ­ Hemel en aarde moeten bewegen om de bouwproductie op gang te krijgen, tenminste als het aan minister Kamp ligt. De Vinex krijgt er een geduchte concurrent bij met het loslaten van de rode contouren en leegloop dreigt. De vraag is namelijk of iemand straks nog wil betalen voor een woning op die locaties als een rustiek nieuwbouwhuis aan de groene grens ook tot de mogelijkheden behoort.

analyse

Uitvoeren wilde de VROM­minister. Kamp kreeg nauwelijks de kans met slechts twee weken tussen de presentatie van de begroting en de val van het kabinet. Stug ging hij echter door met zijn kruistocht tegen de woningproductie, ondanks zijn demissionaire status. Het eerste punt, de subsidies voor snelle woningbouwproductie zijn na de presentatie van de begroting naar de achtergrond verdwenen. Maar Kamp heeft een beter plan gelanceerd als stimulering van de bouw. Natuurgebieden worden waar mogelijk kleiner en de plattelandsdorpjes mogen weer gaan bouwen. Voor de eigen bevolking, voegt de bewindsman er voor de vorm steeds aan toe. In werkelijkheid komen er natuurlijk duurdere woningen in het groen voor de hoogste bieder. In datzelfde segment staan nu een flink aantal huizen leeg op de Vinex­locaties. De prijs/kwaliteitsverhouding deugt niet, de wijk heeft nog geen aansluiting op het openbaar vervoer of er is wel iets anders mis. Het nieuwe huis bij de kleine kern heeft nog een voordeel. De scholen en winkels zijn er al. Dus geen probleem met voorzieningen, waar het bijvoorbeeld in de snelgroeigemeente Almere nog wel eens aan schort. Minister Kamp zit verder bovenop de aanjaagteams om de woningbouwproductie vlot te trekken. Maar met snellere bestemmingsplanprocedures en ontelbare bouwlocaties zijn de teams met deskundigen misschien niet meer nodig. Het lijkt erop dat de minister het zekere voor het onzekere wil nemen. Het zwartepieten is dan hopelijk snel voorbij. Aan het Rijk ligt het niet meer, want die zetten alle beschikbare middelen in. Uitvoeren moest en zou Kamp. Maar het economisch tij noopt tot terughoudendheid. De kantorenmarkt is al ingestort. Bedrijventerreinen veranderen her en der langzaam in spooksteden door de leegstand. Straks wacht de Vinex­wijken met in totaal zo’n 635.000 woningen goeddeels hetzelfde lot. Minister Kamp herhaalde gisteren nog eens dat hij de plannen niet gaat wijzigen om meer goedkopere woningen op de grote bouwlocaties te krijgen. Maandag gaat de bewindsman zijn ruimtelijk beleid in de Tweede Kamer verdedigen. De coalitiepartners hebben al steun toegezegd voor het toestaan van woningbouw op het platteland. De leegloop van de Vinex­wijken lijkt daarmee onafwendbaar.

Reageer op dit artikel