nieuws

‘Geen tekort aan beton­ en metselzand’

bouwbreed

den haag ­ Staatssecretaris Schultz van Haegen (waterstaat) ziet geen tekort op de markt van beton­ en metselzand. Dat schrijft zij in antwoord op vragen van LPF’er Van der Velden.

De staatssecretaris baseert haar uitspraak op het feit dat nergens stagnatie in de bouw optreedt. Zij gaat er vooralsnog van uit dat de alternatieven die in ontwikkeling zijn tekorten in de toekomst zullen voorkomen. De suggestie dat grote projecten vertraging oplopen door een tekort aan zand wijst het ministerie van de hand. De uitlating van Schultz van Haegen is opmerkelijk, omdat verschillende organisaties de noodklok hebben geluid. In juni trok het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) aan de bel bij toenmalig informateur Donner. Het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) becijferde vorige maand nog dat het tekort tot 2008 oploopt tot 60 miljoen ton. Dat kan nog oplopen als er niet meer winningsvergunningen worden voorbereid. De staatssecretaris is wel voorbereid op een mogelijk tekort aan beton­ en metselzand. Zij heeft met de provincies afgesproken dat als er door de schaarste aan zand een stagnatie in de bouw komt, de uitvoering van in voorbereiding zijnde winningen versneld kunnen worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel