nieuws

Corruptie bij buitenlandse partner voor bouwer vaak geen probleem

bouwbreed

londen ­ Bijna eenvijfde van Europa’s grootste bouwers van infrastructurele werken vindt het geen probleem als een buitenlandse partner betrokken is bij corruptie. De ondernemingen denken dat ze de problemen later wel kunnen oplossen. Het hoge risico dat zo wordt genomen, nemen de Europeanen op de koop toe.

De onderzoekers van de Britse vestiging van het accountantskantoor Deloitte & Touche zijn verbaasd over de eigen onderzoeksresultaten, zo blijkt uit het rapport ‘Look before you leap 2002’. Van de meer dan honderd ondervraagde managers liet 16 procent weten toch verder te gaan met een buitenlandse partner, ook als van het bedrijf bekend is dat het sterk afhankelijk is van corruptie, goede contacten met politici en omkoping. Voor het onderzoek van Deloitte & Touche hebben de grootste bouwers van infrastructurele projecten ­ zoals kabelleggers, scheepbouwers, ingenieursbureaus en wegenbouwers ­ uit dertien Europese landen aangegeven welke factoren zij in het buitenland als een risico zien. Hierbij werd vooral de werkwijze onderzocht in relatief onbekende investeringsgebieden zoals Afrika, Oost­Europa en de voormalige Sovjet­Unie, Latijns Amerika, Azië en het Midden Oosten. Georganiseerde misdaad zit de Europese bedrijven in toenemende mate dwars. Drie jaar geleden, toen hetzelfde onderzoek door de Deloitte & Touche werd uitgevoerd, stopte 6 procent van de ondervraagde managers met de samenwerking omdat professionele criminelen bij de potentiële partner actief waren. Dit jaar worstelde 15 procent van de onderzoeksgroep met het probleem, dat is een stijging van 150 procent.

Banden

Ondanks het toenemend aantal ontmoetingen met criminelen, wordt er volgens Deloitte & Touche weinig onderzoek gedaan naar mogelijke links met ongewenste zakenpartners. Iets meer dan 70 procent van de ondervraagde onderneming doet een onderzoek naar mogelijke banden met corrupte politici of de georganiseerde misdaad. Witwaspraktijken krijgen relatief veel aandacht van de ondernemers. Ruim tweederde van de managers die aan het onderzoek meededen hebben bij de potentiële partner onderzoek gedaan naar het beleid dat ter bestrijding van het witwassen van geld wordt gevoerd. De grootste problemen bij de buitenlandse investeringen werden veroorzaakt door politiek en financiële instabiliteit. Meer dan de helft van van de onverwachte problemen werd afgelopen drie jaar veroorzaakt door bijvoorbeeld devaluaties, een financiële crisis of banksysteem dat onderuit gaat. Iets meer dan 40 procent van de mislukte samenwerkingen komt voor rekening van lokale politici die een ander beleid inzetten. Nederlands bedrijven waren de afgelopen jaren vooral actief in Latijns Amerika. De financiële crises in Argentinië en Brazilië hebben het gebied minder populair gemaakt. Toch blijft het voor toekomst naast Afrika de grootste markt voor Nederlandse infrastructuurbouwers.

Reageer op dit artikel