nieuws

Snelkoppeling maakt zelf hydraulische verbinding

bouwbreed Premium

neum¸nster – Revolutionair noemt fabrikant Liebherr zijn universele snelwisselaar met hydraulische koppelingen. De fabrikant rekent dan ook op aanzienlijke verkoop. De machinist kan zonder uit te stappen vanuit de cabine alle mogelijke hydraulische aanbouwgereedschappen, zoals grijpers en betonscharen, aankoppelen. Momenteel wordt het systeem in de praktijk beproefd.

Volgens Liebherr bespaart de machinist veel tijd bij het wisselen van gereedschap, omdat de benodigde hydraulische aansluitingen in de snelwisselaar zijn verwerkt. Het gereedschap wordt voorzien van een bijpassende koppeling. Die kan op aanbouwgereedschap van elk merk worden gemonteerd. Zodra de machinist aanhaakt, vormen de hydraulische aansluitingen automatisch een verbinding. Op die manier blijft de graafmachine de hele werkdag in bedrijf. Volgens de fabrikant zijn alle problemen die zich door vervuiling en slijtage van de hydraulische aansluitingen kunnen voordoen, afdoende opgelost. De wisselaar kan in elk geval op alle producten van Liebherr worden gemonteerd en is niet specifiek bedoeld voor het gebruik van hydraulisch gereedschap; de machinist kan er ook ‘gewoon’ aanbouwgereedschap aanhangen. De voorziening kost ongeveer 15.000 euro.

Smering

Een centrale smering verlengt volgens Liebherr ook de draaitijd van materieel, omdat de machinist niet meer zelf alle smeerpunten hoeft af te lopen. De fabrikant zegt steeds meer orders te ontvangen om machines reeds in de fabriek van een dergelijke installatie te voorzien. De gebruiker kan een centrale smering van alle merken kiezen: de producent bindt zich niet aan een bepaalde leverancier. Vooralsnog wordt materieel niet standaard van een centrale smering voorzien, niet in de laatste plaats omdat de gebruiker zo’n systeem gemakkelijk naderhand kan (laten) inbouwen. Liebherr begroot de meerkosten voor centrale smering op zo’n 4000 euro. Op termijn valt deze investering in de visie van de fabrikant goedkoper uit dan wanneer de machinist zelf smeert. Dat is vooral het geval bij materieel met wisselende machinisten. Daar wil nog wel eens schade ontstaan als smeerpunten worden vergeten.

Betonmixers

Liebherr biedt ook betonmixers aan die met een transportband van het type LTB zijn voorzien. Deze verdeelt op relatief goedkope wijze het materiaal dat met de mixer wordt aangevoerd over de bouwplaats. De transporteur zwenkt traploos 165 tot 240 graden. De band draait met een snelheid van zo’n 2,5 meter per seconde en kan zo ruim 40 kubieke meter materiaal per uur verplaatsen. Desgewenst kan de band ook materiaal over de bouwplaats verdelen dat met een andere mixer is aangevoerd. Liebherr benadrukt dat de band nooit kan afglijden.

Reageer op dit artikel