nieuws

Prins Claus

bouwbreed Premium

Prins Claus

Prins Claus werd op 6 september 1926 als Claus von Amsberg geboren in Nedersaksen. Als enige zoon naast zes dochters van Claus von Amsberg en Gosta von Amsberg-Freiin von dem Bussche Haddenhausen.

We schrijven 1947 als Claus von Amsberg na zijn middelbare opleiding besluit werktuigbouwkunde te gaan studeren. Hij wordt echter niet toegelaten in verband met een ënumerus claususí van de Duitse universiteiten ten voordeel van oudere studenten. Daarom begint hij alvast bij een machinefabriek in Winsen/Luhe aan het voor deze studie vereiste praktijkjaar. Toch zal hij niet in de werktuigbouwkunde doorgaan. In 1948 schrijft de prins zich in aan de Universiteit van Hamburg bij de Faculteit der Rechten en Staatswetenschappen. Tien jaar later slaagt hij voor het diplomatieke examen.

Op 10 maart 1966 huwt hij kroonprinses Beatrix. Als Prins der Nederlanden heeft Claus diverse werkterreinen, waarbij zijn bijzondere aandacht uitgaat naar ontwikkelingssamenwerking, ruimtelijke ordening en monumentenzorg. Hij is erevoorzitter van de Stichting Nationaal Contact Monumenten.

Nederland groeit, de economie en nieuwe technologieÎn razen voort, maar het molenbestand dunt zeer uit wegens geldgebrek voor onderhoud. Begin jaren negentig zet prins Claus zich sterk in voor het behoud van zoveel mogelijk typen molens. Na vele regionale acties, geeft hij in 1998 het startsein voor de landelijke succesvolle actie Vierwindstreken-loterij, ter behoud van vier verschillende type molens verspreid over Nederland. Ten minste 4 miljoen gulden zou nodig zijn om de molens van hun ondergang te redden. Waar een restauratie wordt afgerond, vinden de ëmolenvriendení de prins altijd bereid het culturele erfgoed te heropenen. In 1996 zet hij de houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam opnieuw in werking. Een jaar later doet hij hetzelfde met de stellingmolen Nooit Gedacht in Gorinchem. Hij opent achtereenvolgens de Venemansmolen in Winterswijk, de Noordeveldse wipwatermolen in Dussen en de molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede.

Ook andere restauratiewerken genieten zijn interesse. Zoals het Anne Frankhuis in Amsterdam en de historische ëHollandsche wijk Potsdamí in Duitsland, die kampt met achterstallig onderhoud. Bij de oprichting ontving de initiÎrende Duits-Nederlandse vereniging een gift van prins Claus.

Reageer op dit artikel