nieuws

Onderzoek naar subsidie roetfilters

bouwbreed Premium

DENHAAG- Het ministerie van VROMgaat onderzoeken of het bouwen van roetfilterinstallaties op bestaande (wegen)bouwmachines onder de werking van de Vamil-regeling kan worden gebracht en dus voor subsidie in aanmerking kan komen.

Dat is het resultaat van overleg met de club van leveranciers en fabrikanten van (wegen)bouwmachines BMWT. In het overleg is de BMWTverzekerd, dat de huidige Vamil-regeling in 2003 in elk geval niet op de helling gaat. Er is ook geen aanleiding te veronderstellen dat de huidige criteria zullen worden aangescherpt. Het gebruik van mobiele machines met biologische en niet-toxische hydrauliekolie en met schroefaskokers en roerkoningen met milieuvriendelijker smeervet wordt gestimuleerd door de Vamil-regeling en de Mia, de milieu-investeringsaftrek. De vereniging BMWTheeft de indruk dat ondernemers zichzelf dikwijls tekort doen door dergelijke machines wel voor de Mia, maar niet voor de Vamil-regeling aan te melden. Die ondernemers lopen mogelijk subsidie mis. ìMogelijke verklaring isî, zo schrijft de BMWT, ìeen zinnetje in de brochure dat slecht 20 procent van de investering in aanmerking komt voor de Mia. Ondernemers leggen dat zo uit dat dan niet de Vamil-regeling van toepassing isî. ìMaar niets is minder waar. De investering kan gewoon voor de Vamil worden aangemeld. Het aanmelden voor beide regelingen is net zo gemakkelijk als voor een van beide regelingen, want het gebeurt op hetzelfde formulier. Het is een kwestie van ÈÈn of twee kruisjes.î

Reageer op dit artikel