nieuws

Nieuwbouw AZstadion van start

bouwbreed

alkmaar AZvoorzitter D. Scheringa heeft gisteren met de overhandiging van een op gras geschilderde middenstip het formele startsein gegeven voor de bouw van het stadioncomplex KooimeerPlaza. Het nieuwe stadion met 13.500 zitplaatsen wordt de thuisbasis van de Alkmaarse profclub AZ. Behalve een stadion omvat Kooimeerplaza ook de realisatie van vijf omringende gebouwen voor grootschalige detailhandel en een ondergrondse prakeergarage.

Met de bouw van het stadioncomplex KooimeerPlaza aan de zuidkant van de stad wordt uitvoering gegeven aan een ambitieus tienjarenplan dat AZ reeds in 1996 lanceerde. Het plan moet de club permanent in de subtop van het Nederlands betaald voetbal brengen. En daarvoor is een nieuw stadion nodig, roept Scheringa al vele jaren. Met de bouw van Kooimeer-Plaza is een bedrag gemoeid van circa 100 miljoen euro. Aannemingsmaatschappij Midreth uit Mijdrecht treedt op als hoofdaannemer van het complex. De opdrachtgever CV Kooimeer-Plaza heeft voor het ontwerp Zwarts en Jansma Architecten uit Amsterdam ingehuurd. Dit architectenbureau maakte onder meer ook het ontwerp voor de renovatie van het Feyenoordstadion, dat van Sparta en van FC Utrecht. Voor AZ heeft Zwarts en Jansen een stadion bedacht boven een parkeergarage. De ruimten onder de tribunes krijgen een bestemming voor stadiongebonden commerciÎle activiteiten. Om het stadion zijn vijf gebouwen geprojecteerd voor grootschalige detailhandel. Tussen het stadion zelf en deze gebouwen komt een promenade die wordt overdekt door een transparante kap.

Doorbraak

De doorbraak bij de ontwikkeling van het complex vormde na jarenlang steggelen het besluit van de provincie Noord�Holland om het gebied Kooimeer aan te wijzen voor grootschalige perifere detailhandel. Dit tot groot ongenoegen van een groep winkeliers die zijn gevestigd in winkelcentrum Overstadt. Het winkelcentrum ligt in het drukke centrum en de ondernemers houden zich eveneens bezig met grootschalige detailhandel. Scheringa en de zijnen hebben de winkeliers er nog niet helemaal van kunnen overtuigen dat de komst van het KooimeerPlaza juist een positieve invloed op de toestroom van koopkracht heeft, zoals zij bij herhaling roepen. De winkeliers van Overstadt hebben al aangekondigd aan te zullen sturen een schorsingsverzoek. Iman Biesheuvel, project�manager van AZ Vastgoed haalt er zijn schouders over op. “Dat levert misschien een vertraging op van zes weken. Dat is nog te overzien. Het nieuwe moet bij aanvang van het voetbalseizoen 2004/2005 gereed zijn, zodat AZ in augustus 2004 in een nieuw onderkomen kan aftrappen. En dat halen we beslist.”

Reageer op dit artikel