nieuws

Nederlandse economie ligt jaar stil

bouwbreed

voorburg – De Nederlandse economie is voor het vierde kwartaal op rij nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dat is in bijna tien jaar niet gebeurd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de economie het afgelopen kwartaal in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar met 0,1 procent.

De metaal- en elektrotechnische industrie slikt in het tweede kwartaal het zwaarste verlies weg. In de bouw is de lichte groei verandert in een daling van de productie met ruim 1 procent. Alleen industrie en energie en de goederenbranche doen het slechter. De sectoren krimpen in het tweede kwartaal met respectievelijk 2,1 en 1,7 procent. Vooral de grond-, weg-, en waterbouw (gww) is het afgelopen kwartaal veel geld misgelopen. In vergelijk met een jaar eerder werd in het eerste kwartaal een groei van de investeringen gemeten van bijna 9 procent. Voor het tweede kwartaal van dit jaar becijfert het CBS een daling van de investeringen in de gww-sector met 1,5 procent. De investeringen in bedrijfsgebouwen blijven net op peil. In vergelijking met een jaar eerder is de afgelopen drie maanden 0,2 procent meer geld aan kantoorpanden uitgegeven. In woningen wordt daarentegen 3,6 procent minder geÔnvesteerde dan een jaar eerder. Machines trekken het tweede kwartaal relatief veel belangstelling. Het investeringsniveau stijgt in vergelijking met een jaar eerder met 1,2 procent, terwijl in de maanden daarvoor steeds daling is gemeten. Het CBS put weinig hoop uit de omslag. Het cijferinstituut denkt dat deze groei vooral wordt veroorzaakt door oplevering van projecten met een lange bouwtijd.

Zeeuws meisje

De vakbonden grepen de slechte cijfers aan om het zuinige beleid van het kabinet te bekritiseren. ìWe moeten nu echt af van de Zeeuws-Meisjestrategie van het kabinet. Niet meer het braafste jongetje zijn van Europa en alleen maar kijken naar het begrotingstekortî, stelde CNV-voorzitter D. Terpstra. Samen met de andere vakbonden dringt hij bij het kabinet aan op een versoepeling van economische beleid. Met FNV-collega L. de Waal is hij van mening dat de overheid moet investeren in plaats van bezuinigen.

Reageer op dit artikel