nieuws

Markt commercieel vastgoed zakt ineen

bouwbreed Premium

den haag ­ De markt voor commercieel vastgoed zakt in recordtempo ineen. In het tijdsbestek van amper een half jaar is het nationale kantorenaanbod met 20 procent toegenomen. In Amsterdam is de leegstand opgelopen tot boven de 15 procent. Dat blijkt uit de database van Vastgoedmarkt.

“De stijging is spectaculair”, aldus R. de Wit van Vastgoedmarkt. “Eind januari voorzagen we al een leegstand van 9 procent. Nu ligt het niveau op 13 tot 14 procent.” De Wit verwacht dat, zoals steeds meer tekenen aangeven, het economisch herstel op zich laat wachten tot minstens eind 2004. Omdat de vastgoedmarkt anderhalf jaar naijlt, zal een flink aantal eigenaren in de problemen komen. De sombere vooruitzichten maken de ineenstorting van de beleggingsmarkt volgens De Wit aannemelijk. Uitwijken naar de winkelsector of woningmarkt biedt de beleggers nauwelijks soelaas. Opmerkelijk genoeg is het aantal transacties in het commerciële vastgoed momenteel hoog. Huurders in oude panden zien hun kans schoon tegen lage kosten te verhuizen naar aanzienlijk betere locaties. Het bedingen van een lange huurvrije periode is al gemeengoed. Een nieuwe trend is de grote belangstelling voor bedrijfsterreinen met hoge logistieke waarde langs de Betuweroute en de hogesnelheidslijn. In een stad als Eindhoven is sinds januari het kantorenaanbod verdrievoudigd tot 170.000 vierkante meter. Utrecht en Groningen maakten toenames mee met meer dan 160 procent. In de 25 grootste gemeente van het land nam het kantooraanbod met 40 procent toe tot ruim 3,2 miljoen meter. Verreweg het grootste aanbod komt uit de regio Amsterdam. Bovenop de 642.000 meter vloer in de hoofdstad komt 269.000 meter uit Zuidoost en 115.000 meter uit Hoofddorp. In Amstelveen nam het aanbod met 19 procent af tot 64.000 meter. Het aanbod bedrijfsruimten is in de 25 grootste gemeenten sinds januari met 38 procent toegenomen tot 2,4 miljoen meter. Regionaal zijn de verschillen aanzienlijk. Amsterdam Zuidoost, Tilburg en Nieuwegein noteerden dalingen van meer dan 10 procent. In Emmen nam het aanbod met eenderde af. Rotterdam, Enschede, Den Bosch en Den Haag zijn voorbeelden van steden waar het aanbod bedrijfsruimten meer dan verdubbelde.

Reageer op dit artikel