nieuws

Huidige Kamer beslist over grote projecten

bouwbreed Premium

den haag ­ De Tweede Kamer zal de begrotingen van de ministeries gewoon behandelen. Dat betekent dat in principe nog dit jaar duidelijkheid komt over de vertraging van verschillende grote projecten als Hanzelijn en Randstadrail.

De begroting van Verkeer en Waterstaat staat de eerste week van november op de agenda en VROM een week later. Het parlement behandelt eind november apart het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport. Ook gaat minister De Boer de Kamer achter gesloten deuren informeren over de risico’s bij de HSL en Betuwelijn. De coalitiefracties CDA, VVD en LPF zien in de val van het kabinet en de daaruit voortvloeiende demissionaire status geen reden te kiezen voor een ‘afgeslankte’ behandeling of, zoals de SP voorstelde, de begrotingen helemaal in de ijskast te zetten. De coalitiefracties willen de behandeling van de begrotingen “in het landsbelang” onverkort door laten gaan. De oppositiefracties laken die opstelling. De meeste vinden het te ver gaan om alle begrotingen controversieel te verklaren, anders komt het land ‘plat te liggen’. Maar ze eisten wel dat de coalitiefracties omstreden plannen in de begrotingen niet doordrukken. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over de lijst met controversiele onderwerpen. Dan is duidelijk welke beslissingen worden doorgeschoven tot na de verkiezingen van 22 januari.

Reageer op dit artikel