nieuws

Grupo Losàn wil markt vanuit Emmen veroveren

bouwbreed Premium

emmen/la coruna ­ Het in 1964 in het Noord­Spaanse La Coruna door drie broers opgerichte familiebedrijf Grupo Losán heeft, in een poging de Noord­Europese markt voor gefineerd spaanplaat te veroveren, definitief gekozen voor de nieuwbouw van een productievestiging in Emmen.

Met het opzetten van het nieuwe filiaal in Emmen is in eerste instantie een investering van 9 miljoen euro gemoeid. Medio 2003 moet de nieuwe fabriek al draaien. Op korte termijn biedt dat werkgelegenheid aan veertig mensen. Op termijn denkt Grupo Losán overigens al aan forse verdere uitbreidingen. Met name Duitsland, Groot­Brittannië en Scandavië zijn volgens topman Lopez Rico vanuit Emmen prima te bedienen. Genoemde landen vormen de voornaamste afzetmarkt voor de houtgefineerde spaan­ en mdf­platen, die straks in Emmen worden gelijmd. Er zijn grote kostenvoordelen verbonden aan de nieuwe vestiging in Emmen, aangezien het bedrijf opeens veel dichter bij de gewenste afzetmarkten kan opereren. Dat maakt de concurrentiepositie van het bedrijf aanzienlijk eenvoudiger. Tot nog toe moest dat nog volledig vanuit de huidige vijf Spaanse vestigingen en één Roemeens filiaal gebeuren. Volgens de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) heeft Grupo Losán zich zeldzaam snel en goed voorbereid op de komst naar Emmen. Het bedrijf was vooraf goed op de hoogte van het vestigingsklimaat in Zuidoost­Drenthe en de verdere mogelijkheden in de regio.

Miljoeneninvestering

De directie van het bedrijf wist begin dit jaar al wat het wilde en nam uiteindelijk een opmerkelijk snelle beslissing over de forse miljoeneninvestering. In de Roemeense vestiging wordt de houtfineer geproduceerd, die straks in Emmen wordt verwerkt. De rechtstreeks uit boomstammen gesneden fineervellen van 0,6 millimeter dik worden in Emmen gelijmd op spaan­ en mdf­plaat. De houtfineer, vooral bedoeld voor de meubel­ en projectinrichtingsindustrie, is in Nederland overigens veel minder gewild dan in Duitsland en Groot­Brittannië. Toch is het een groeimarkt, want Grupo Losán telt inmiddels 1100 werknemers, heeft een jaaromzet van 150 miljoen euro en maakt al jaren een stormachtige groei door. Dochteronderneming Channel Veneers heeft inmiddels vestigingen in Spanje en Portugal.

Reageer op dit artikel