nieuws

Grain Plastics introduceert dubbelwandige polypropyleen rioolbuis

bouwbreed Premium

leeuwarden ­ Buisfabriek Grain Plastics BV introduceert een dubbelwandige rioolbuis, gemaakt van polypropyleen (PP) die de gebruikelijke pvc­buizen wat kwaliteit betreft op alle fronten aftroeft. De Friese onderneming opende onlangs het nieuwe, 6,5 hectare metende en twee productiehallen tellende onderkomen in Leeuwarden. Uniek is dat de fabriek buizen produceert en ze ook meteen omwikkelt, in geval van drainage.

  Alles oogt nog nieuw op het bedrijf van Grain Plastics in de Friese hoofdstad. Logisch, want de onderneming werkt nog maar sinds kort op de nieuwe locatie. Voorheen zetelde de producent van drainage­ en rioolbuizen in Marum. De ruimte daar was echter beperkt en uitbreiding bleek geen optie. De keuze voor Leeuwarden was daarop snel gemaakt.  “Onze onderneming is nog jong. Ze dateert van 1993”, vertelt verkoopleider gww, Henk Kempes. “Grain Plastics is ontstaan uit drainagebedrijf Grasso Drain. De reden van oprichting is dat er in Friesland ontzettend veel vraag is naar drainagebuizen. Die vraag is vooral afkomstig van de landbouw. Het gaat om miljoenen meters.”

Productie

“Dat werd altijd ingekocht. Maar sinds negen jaar produceren we de buizen zelf. Ze worden gemaakt van PP en PE en voldoen allemaal aan het KOMO­keur. Grasso Drain is opgegaan in het Noordelijk Drainagebedrijf (NDB) in Bolsward.” De geribbelde PP­ en PE­drainagebuizen worden gemaakt van (re)granulaat. Via vier grote silo’s worden de kunststofkorrels naar een menginstallatie gezogen. Daar wordt de kleur van de buis bepaald. De kleur geeft aan welke functie de buis krijgt. Na opwarming in een extruder smelten de korrels. Het mengsel komt via een spuitkop in een ribbelvormige blokken. Daarna wordt de buis door middel van een vacuümsysteem geproduceerd. Na afkoeling ontstaat de buis. Die komt met lengtes van vijftig meter op de rol.

Sterkte

“Deze buizen gebruiken we voor drainage”, wijst Kempes op één van de productielijnen. “De ribbels geven de buis meer sterkte. Ook worden ze geperforeerd, zodat het water in de buis kan komen. Onze wikkelafdeling zorgt voor een omhulling met kokos­ of kunststofvezels. Zo voorkomen we dat er gronddeeltjes in de drainagebuis komen. De diameter varieert van 25 tot 250 millimeter, de buizen worden toegepast in de kas­ en landbouw, onder sportvelden, onder wegen en industrieterreinen en als bronnering en stalbeluchting.” Met het doel het productprogramma te verbreden, besloot Grain Plastics ook andere PP­ en PE­buizen te maken. “PP en PE is sterker dan het gebruikelijke polyvinylchloride (pvc). Ook is het materiaal beter bestand tegen temperatuurwisselingen en kan het worden gebruikt voor bodemsaneringen.” “Het materiaal is resistent tegen vele chemische stoffen. Bovendien is het duurzaam en milieuneutraal omdat het recyclebaar is. In de Verenigde Staten wordt PP standaard toegepast”, weet Kempes. Hij erkent dat PP en PE wat betreft riolering ook duurder is. “Maar de voordelen compenseren dat.” De ‘nieuwe’ producten die Grain Plastics thans levert, zijn dubbelwandige, strakke mantelbuizen van zes meter voor de nutsbedrijven ter bescherming van nutskabels, dubbelwandige duikerbuizen voor waterschappen voor de afvoer van water en dubbelwandige rioolbuizen. Geribbeld van buiten vanwege de schedelsterkte, glad van binnen voor een goede doorstroming.

Riool

“De dubbelwandige drainage­, duiker­ en mantelbuizen zijn handelsproducten. Die kopen we in. Maar de dubbelwandige rioolbuis produceren we zelf. Als alternatief voor de pvc­ of betonnen buizen. We hebben daarvoor vier productielijnen opgezet. Begrijp me goed”, benadrukt Kempes, “pvc is prima materiaal maar PP is beter. Zo breekt pvc makkelijk als het gaat vriezen, PP niet.” Grain Plastics is momenteel druk bezig de markt te bewerken. “PP­rioolbuizen bestaan al zeven jaar maar tot nu toe worden ze nog maar weinig voorgeschreven in bestekken. Pvc krijgt vaak de voorkeur. “Onbekend maakt onbemind, denken wij. Daarom lobbyen we bij gemeenten en ingenieursbureaus. We vragen hen bij het maken van bestekken ook nadrukkelijk naar de alternatieven te kijken: bijvoorbeeld de PP­buis.” Kempes vervolgt: “Tot nu toe werden dubbelwandige PP­rioolbuizen alleen in Scandinavië gemaakt. Het feit dat ze nu ook in eigen land kunnen worden betrokken, is ook een voordeel voor de afnemers.” Over de prijs van de buis kan Kempes niet veel zeggen. Wat de buizen kosten, zo laat hij weten, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de afnemer, de ordergrootte en de diameter. “De productie van de PP­rioolbuis wordt een tweede poot van Grain Plastics”, besluit de verkoopleider. “Op dit moment vormt de productie van drainagebuizen 85 procent van onze omzet. Dat wordt straks vijftig procent, zo is de bedoeling.” De markt reageerde positief op de koerswijziging van de Friese buizenonderneming. ‘Prima alternatief voor pvc­ of betonnen buizen’

Reageer op dit artikel