nieuws

Geluidsisolatie Schiphol in onderzoek

bouwbreed

den haag ­ Progis (Project Geluidsisolatie Schiphol), verantwoordelijk voor het aanbrengen van geluidwerende voorzieningen rond Schiphol, laat onderzoek verrichten naar de brandveiligheid van het aan te brengen isolatiepakket in Assendelft. Aanleiding hiervoor zijn klachten van bewoners.

De gemeente Zaanstad, waaronder Assendelft valt, heeft schriftelijk bij Progis, dat ressorteert onder Rijkswaterstaat, om tekst en uitleg gevraagd. Na onderzoek door de afdeling brandpreventie en de afdeling technische vergunningen en klachten van bewoners verzoekt Zaanstad om “nadere gegevens over de brandveiligheid van het toegepaste isolatiepakket, berekeningen waaruit blijkt dat het pakket op dat gebied voldoet aan het Bouwbesluit en uitleg over de wijze waarop de reeds aangebrachte isolatiepakketten op uitvoeringsfouten worden gecontroleerd”. Volgens Progis­woordvoerder R. Gligoor zorgt met name een toegepaste foam (“een soort schuimrubber met een brandvertragende opzet”) voor veel ongerustheid. Gligoor: “Bewoners hebben de pakketten uit elkaar gehaald en als losstaande materialen op brandwerendheid getest. Het foam belandt uiteindelijk tussen hout en gipsplaat. Bepaalde onderdelen zijn wellicht brandbaar, maar het totale pakket heeft een brandwerende werking.”

Bestekken

Om “serieus met de emotie van de bewoners om te gaan” laat Progis door leverancier Akoestikon Geluidsisolatie en een van zijn adviseurs, het bureau Cauberg­Huygen, onderzoek verrichten naar de brandveiligheid en nagaan of de isolatiematerialen voldoen aan het Bouwbesluit. De uitslag van het onderzoek wordt nog deze week verwacht. Progis ziet de uitslag met vertrouwen tegemoet. “Wij twijfelen niet aan de brandveiligheid van de isolatiepakketten die de aannemers toepassen. Zij gebruiken pakketten waarvan de eisen uitvoerig in de bestekken staan beschreven. Op basis van deze eisen mogen gespecialiseerde aannemers zelf de materiaalsoort kiezen, bijvoorbeeld steenwol of foam.” Progis ziet geen aanleiding de werkzaamheden stop te zetten. Het gaat in Assendelft om driehonderd woningen waarvan er al 130 zijn geïsoleerd. In totaal worden rondom Schiphol circa 16.000 woningen in beschouwing genomen. De verwachting is dat bij circa 60 procent daadwerkelijk geluidwerende voorzieningen worden aangebracht. Het streven is om dit geluidsisolatieproject eind 2003 af te ronden, wanneer de vijfde baan volledig in gebruik is.

Reageer op dit artikel