nieuws

Doorzichtige grond krijgt Eurekaprijs

bouwbreed

ede – De Eurekaprijs voor geotechniek is uitgereikt aan Thijs Visser, pas afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Hij kwam op het idee om een deel van de grond te vervangen door laponiet, een doorzichtige gelei met dezelfde eigenschappen als klei. De prijs werd uitgereikt op de Funderingsdag 2002, aan het eind van een dag vol projectvoorbeelden, regelgeving en de introductie van de handleiding voor schadevrij installeren van damwanden.

ìWe zouden het liefst onder de grond willen kunnen kijkenî, aldus dr. P. van den Berg, director research bij Geo Delft in Delft. ìAls het materiaal nu eens doorzichtig was…î. Die grote wens van geotechnologen is in vervulling gegaan. Of Thijs Visser ìEureka!í heeft geroepen, net als Archimedes toen hij ontdekte dat de opwaartse kracht gelijk is aan het gewicht van het water dat door een voorwerp wordt verplaatst, vermeldde Van den Berg niet. Realistisch is het idee van Visser wel, want het is al toegepast met steun van Geo Delft bij een studie naar de werking van een offshore anker. Hoe het zich ondergronds opent, is vastgelegd op video. Een analyse van de beelden verklaarde de verplaatsing van de belasting tijdens het openen. De tweede prijs werd uitgereikt aan J. Maccabiani en O.A. van Logchem voor het inzetten van neurale netwerken en fuzzy logic bij het vertalen van empirische geotechnische data naar een nieuwe theorie voor het berekenen van zettingsgedrag van grond. De oude theorie gaat al zestig jaar mee, maar de nieuwe levert betere resultaten. Of de vertaling van een leien dakje zal gaan is nog niet zeker, maar de eerste successen zijn bemoedigend.

Schade

Ir. G.J. Udink van ingenieursbureau M.U.C. presenteerde op de Funderingsdag, die was georganiseerd door de Betonvereniging, Geo Delft, KIvI en NVAF in Ede, het handboek voor schadevrij installeren van stalen damwanden. ìHet is bijna onmogelijk geworden om de uitvoering van damwanden te verzekerenî, zei hij en liet een aantal afbeeldingen zien van opgevouwen en opgekrulde stalen damwandplanken. Het handboek moet daarin verandering brengen. Hoewel er een algemeen aanvaarde richtlijn bestaat ñ de CUR publicatie 166 ëDamwandconstructiesí uit 1993 ñ vonden de Nederlandse Vereniging van Aannemers van Funderingswerken (NVAF) en de Vereniging Promotie Stalen Damwand (PSD) het nodig om hoofdstuk 5 van die richtlijn aan te vullen. De laatste vijftien jaar produceren de fabrikanten steeds bredere profielen, de bouwkuipen worden groter, het inbrengmateriaal krachtiger en de constructeurs ontwerpen steeds lichter. Dat levert steeds meer schade op bij de uitvoering. In het handboek staan grafieken met gearceerde velden waarbinnen het mogelijk is een schadevrije damwand uit te voeren.

Europese regels

ìDe veiligheid blijft hetzelfde. Waar doen we het eigenlijk allemaal voor?î vroeg prof.ir. F. van Tol van de Technische Universiteit Delft. Hij legde de gevolgen uit van de invoering van de Europese normen voor geotechnische constructies. Met vaart liet hij tabellen zien voor onder andere geheide palen. ìUit de Eurocodes komen veiligheden van 1,93 tot 2,12. We zitten met de Nederlandse normen nu op 2,09 en 2,10. Dat is ongeveer precies hetzelfdeî, aldus de hoogleraar. Hij adviseerde de ingenieurs om een bepaalde benadering te kiezen, want dan verschillen de huidige en toekomstige aanpak nauwelijks. Wie voor 2008 het vak verlaat, hoeft zich de nieuwe normen niet eigen te maken, omdat de Nederlandse normen zolang nog geldig blijven. De professor prees het publiek dat het niet voor de helft wegliep tijdens zijn gortdroge college, zoals de norm is onder zijn studenten.

Reageer op dit artikel