nieuws

Detaillering meestal oorzaak daklekkages

bouwbreed

nieuwegein – Architecten zouden beter hun best moeten doen. Lekkages aan daken zijn voor het merendeel van de gevallen toe te schrijven aan bouwkundige details waarvan de waterdichtheid ruim tien procent lager licht dan van dakbedekkingen. Na tien jaar controle op aangebrachte daksystemen blijken platte daken in elk geval in meer dan 97 procent van de gevallen waterdicht.

Dit zegt L.J.D. Stuip directeur/secretaris van Dakmerk, kwaliteitsorganisatie in de dakenbranche. Stuip: ìAl tien jaar lang voeren wij als organisatie controles uit op de uitvoering van dakbedekkingsconstructies. Per jaar worden tussen de zeshonderd en zevenhonderd participanten door ons ëboze oogí bekeken.î Uit de halfjaarlijkse evaluaties blijkt nu dat de aangesloten dakdekkersbedrijven goed scoren met een waterdichte dakbedekking in meer dan 97 procent van de gecontroleerde werken. Andere onderdelen daarentegen scoren aanzienlijk lager. ìDe bouw blijft behoorlijk achter bij de dakhuidî, aldus Stuip. Volgens hem blijkt uit de cijfers dat het scoringspercentage door de jaren heen van de waterdichtheid van de bouwkundige details ruim tien procent lager ligt dan bij dakbedekkingen.

Bouwknopen

Bouwkundige details worden op de tekentafel van de architect geboren, waarbij volgens Stuip vaak esthetische overwegingen belangrijker zijn dan bouwkundige. ìDe dakdekker komt daardoor in het werk geregeld zogenaamde bouwknopen ofwel ëonmogelijkeí details tegen die niet zelden ter plaatse worden aangepast.î Het gevolg is in elk geval dat direct of op termijn lekkages ontstaan. Voor Stuip is het meer dan een constatering die uit de evaluaties volgt. Hij vraagt in feite de architect beter te detailleren. ìAl gaat het om ëhartstikke herkenbare dingení als opstanden en kozijndorpelaansluitingen; als de architect de kennis niet in huis heeft, kan hij altijd nog bij Dakmerk zijn licht opsteken. Bij ons is veel kennis aanwezig over het waterdicht maken van constructies. Dus het zou veel beter zijn als wij eerder bij het bouwproces betrokken zouden worden.î

Reageer op dit artikel