nieuws

Bobcat komt met ëkleine Unimogí

bouwbreed Premium

neum¸nster ëEen soort Unimog in het kleiní noemt Bobcat zijn Pioneer. De fabrikant stelt dat het wagentje onder meer geschikt is voor hoveniers. De bak kan kiepen en is tot 230 kilo te beladen. De maximumsnelheid bedraagt 30 kilometer per uur. De prijs ligt rond de 9800 euro.

Het aluminium voertuig wordt in Atlanta in het Amerikaanse Georgia gebouwd. Zoals dat vaker met Amerikaanse gebruikswagens het geval is ontbreekt een cabine. De Europese koper kan die er wel bij bestellen. In de Verenigde Staten verkocht Bobcat er inmiddels ruim duizend exemplaren van. Vooralsnog monteert de fabriek er alleen een benzinemotor in. Mettertijd komen er ook uitvoeringen met een diesel� of een elektromotor. De huidige motor komt van Kawasaki. Die drijft langs hydraulische weg de achteras aan. De achterwielen zijn voorzien van schijfremmen. De aandrijving is hydraustatisch en vermindert de snelheid zodra de bestuurder het gaspedaal loslaat. De Pioneer gedraagt zich volgens de fabrikant net als de hydraustatische (compacte) wiellader. Ook goed geschikt voor de hovenier noemt Bobcat de minirupslader MT50 met een bedrijfsgewicht van 1130 kilo. De gebruiker kan er verschillende hydraulische aanbouwgereedschappen als bodemfrees, grondboor of straatbezem op monteren. Op de lader passen alle gereedschappen voor de 463. Met en zonder laadschop meet de lader een breedte van 914, respectievelijk 904 millimeter bij een lengte van 1765 en 2322 millimeter. De gebruiker kan er maximaal 227 kilo mee verplaatsen. Met neergelaten schop is de lader 1128 millimeter hoog, in de hoogste stand is dat 2553 millimeter. De maximale uitstorthoogte bedraagt 1900 millimeter. Vooruit rijdt de lader maximaal 5,2 kilometer per uur; achteruit maximaal 2,4 kilometer per uur. Een watergekoelde Kubota D722�EB levert 14 kilowatt bij 3600 toeren per minuut. De hydraulische pomp biedt 51 liter per minuut.

Compactlader

Onder de noemer S250 levert Bobcat een compactlader van 3,5 ton. Het materieel geldt als vervanger van de 873. De fabrikant verbeterde onder meer het frame, de hefinrichting, de motor en het hydraulische systeem. Tevens paste de producent het aanbouwsysteem Bob�Tach en het zicht vanuit de machine aan. Door deze aanpak steeg de uitbreekkracht bij het heffen met 31 procent tot 28 kiloNewton en de uitbreekkracht via de schop met 46 procent tot 30,4 kiloNewton. De gebruiker kan er maximaal 1200 kilo mee verplaatsen. Een watergekoelde Kubota V3300�DI�T levert bij een geregeld toerental 53 kilowatt. Bij een toerental van 2400 omwentelingen per minuut bedraagt het vermogen 61 kilowatt. De hydraulische pomp biedt 78,4 tot 116,2 liter per minuut.

Vierwielbesturing

Om problemen in zachte ondergrond tegen te gaan, voorzag de fabrikant de wiellader A220 ook van een vierwielbesturing. Bij deze optie draaien de binnenste wielen onder een andere hoek en bij een ander snelheid dan de buitenste. Op die manier wordt bijvoorbeeld schade aan gazons voorkomen. De machinist bestuurt de vier wielen door middel van een joystick. Die regelt ook de gebruikelijke Bobcat�besturing. Door middel van een ëkruiptoetsí halveert de machinist de snelheid tot 4,5 kilometer per uur. Op die manier blijft bij lage snelheden het volledige motorvermogen voor de hydraulica en het aanbouwgereedschap behouden. De oliegekoelde dieselmotor van Deutz levert bij een geregeld toerental 54,8 kilowatt en bij 2350 omwentelingen per minuut 61 kilowatt. De hydraulische pomp biedt 75,7 liter per minuut. De A220 verplaatst maximaal 1000 kilo. De machinist krijgt de lader alleen in gang als hij de beschermbeugel dichtklikt. Zodra die openspringt blokkeren alle functies. Met de 442 levert Bobcat een graver van 7 ton. De fabrikant wijst erop dat de bovenwagen tijdens het draaien nooit over de onderwagen steekt. De graafarm kan om 240 graden zwenken en zo een vrachtwagen beladen die achter de machine staat. De draaipen van de schop reikt maximaal 5,2 meter hoog, zodat de graver gemakkelijk vrachtwagens tot 4,2 meter hoog kan beladen. Bobcat levert de 442 met een starre� of een scharnierende graafarm. De watergekoelde turbodiesel levert bij 2000 toeren per minuut 53 kilowatt. De hydraulica maakt gebruik van een zuigerpomp die 142 liter per minuut biedt. Twee dubbele tandwielpompen hebben elk een capaciteit van 33 liter per minuut. Standaard beschikt de machine over een aanvullend tweeweg hydraulisch systeem, een directe terugloop in de tank voor het gebruik van bepaalde hamers en leidingen voor een grijper met twee schalen. De capaciteit is tot 100 liter per minuut in te stellen.

Reageer op dit artikel