nieuws

Bestuurscrisis Econosto na motie van wantrouwen

bouwbreed Premium

den haag – De aandeelhouders van het in financiële nood verkerende Econosto hebben een motie van wantrouwen tegen de raad van commissarissen aangenomen. De bestuurders van het installatieconcern gaan vechtend over straat nu de onderneming als gevolg van de slechte economisch situatie steeds verder wegzakt.

Aanleiding voor het verzet van de beleggers is het gedwongen vertrek van beoogd bestuursvoorzitter S. de Jong. Volgens het Financieele Dagblad werd de motie van wantrouwen ingediend door advocaat J. Hoff. De jurist sprak namens een groep aandeelhouders waaronder De Jong zelf, die een belang in de onderneming heeft van 7 procent. Volgens Hoff heeft president-commissaris J. van Caldenborgh een machtsgreep gepleegd door De Jong aan de kant te zetten. Van Caldenborgh, die een belang van bijna 7 procent heeft in Econosto, verschuilt zich achter de steeds nerveuzer wordende schuldeisers van het concern. De president-commissaris zou onder druk van de banken twee nieuwe bestuurders in het zadel hebben geholpen om orde op zaken te stellen. De buitenlands avonturen van Econosto zorgen voor veel problemen. Met name in de overname van het Franse Malbranque zouden miljoenen zijn verdwenen. Om de verliezen te compenseren, zijn het afgelopen jaar al verschillende bedrijfsonderdelen verkocht. De situatie is voor Econosto nog niet verbeterd. De slechte gezondheid van de wereldeconomie houdt het concern aan de grond.

Verlies

Het eerste halfjaar van 2002 boekte Econosto een winst van 9 miljoen euro. De omzet daalde met ruim 30 procent naar 136,3 miljoen euro. Zonder de buitengewone baten van de verkochte activiteiten, waaronder J. E. Stork Ventilatoren en Recair, leed de onderneming over dezelfde periode een nettoverlies van 0,4 miljoen euro. Het aandeel Econosto noteerde dinsdag tegen het einde van de middag een verlies van meer dan 10 procent een waarde van 3,55 euro.

Reageer op dit artikel