nieuws

Speelpaleis achter ‘oude’ gevel

bouwbreed

Een ambtenaar van Monumentenzorg reageerde ontzet op de trapgevel en klokgevel van het nieuwe hoofdgebouw van camping ‘de Bongerd’ in Tuitjenhorn. De welstandscommissie had er minder moeite mee. “U wilt een feestje bouwen. Maak er een mooi feestje van”, luidde het advies van de commissie. Achter de gevels bevindt zich onder meer een speelpaleis voor kinderen.

Peter Vriend is bouwkundige. Hij werkte bij het Noord-Hollandse bouwbedrijf Deurwaarder, klom op tot hoofd inkoop en begon daarna zijn eigen bouwkundig adviesbureau. “Ik wil de leiding hebben, vrijheid, de zaken regelen en organiseren”, zo beschrijft Vriend zichzelf. De ouders van zijn vrouw Wilma bezaten een camping in een boomgaard in Tuitjenhorn. “Op een gegeven moment lag er de keuze tussen groei van het adviesbureau of van de camping. Mijn partner koos voor het laatste. Bouwkunde is organiseren, maar dat geldt ook voor onderhouden van een camping”, vindt Vriend.

Campingpark ‘de Bongerd’ is sindsdien enorm gegroeid. In 1985 werd een zwembad aangelegd, in 1987 een tennisbaan en in 1989 een sanitairgebouw. Een jaar later droegen de ouders de leiding over aan de kinderen. Zij introduceerden de mascotte ‘Vleghel de Egel’, breidden het terrein opnieuw uit, bouwden en verbouwden. ‘De Bongerd’ specialiseerde zich in vaste vakanties voor Hollandse gezinnen met kinderen tot twaalf jaar. De ANWB verleende vijf sterren en de titels ‘Eurotopcamping’ en ‘camping van het jaar 2000’.

“Ik heb zelf alle gebouwen ontworpen. Ik ben de directie, opzichter en uitvoerder”, aldus Vriend. “Ik huur de metselaar, timmerman enzovoort; mijn partner bepaalt de kleuren, het meubilair en de sfeer. Het leuke daarvan is, dat de gebouwen precies zo zijn als we ze willen hebben. De ‘routing’, het sluitwerk, de kleuren. Bij dit gebouw hebben we voor het eerst externe aannemers in de hand genomen.” Met ‘dit gebouw’ bedoelt Vriend het nieuwe toegangscomplex. Het ligt aan het eind van de eigen oprijlaan (Bongerdlaan) en omvat een balie, winkel, restaurant, een ‘theater’ en een grote hal voor overdekt speelplezier.

De nieuwbouw is 2200 vierkante meter groot, met een kelder van 800 vierkante meter. De investering bedraagt zo’n 4,5 miljoen gulden. “Dit project was te groot en te creatief voor mij om zelf te ontwerpen. Mijn architectuur is daarvoor te strak en te functioneel”, stelt Vriend.

Het overdekte speelpaleis moest een ‘fantasy world’ worden. Daarom werd Jacob Schilder uitgenodigd om een ontwerp te maken. Hij emigreerde dertig jaar geleden naar de Verenigde Staten en werkt sindsdien voor Disney. Vriend: “Het was voor hem ook een weerzien met zijn geboortegrond. Binnen een week had hij een ruw schetsontwerp. Ik heb dat met het college van burgemeester en wethouders besproken. Ik was bang dat de welstandscommissie moeilijk zou zijn, omdat het gaat om zes gevels met zes verschillende uitstralingen. Maar de commissie zei alleen maar: ‘U wilt een feestje bouwen. Maak er een mooi feestje van’.”

Architectenbureau Jan Kramer uit Petten heeft het ontwerp uitgewerkt. “Dat is een goed geautomatiseerd en functioneel bureau”, vindt Vriend. De gevels zijn intact gebleven maar het gebouw erachter is in compartimenten ingedeeld. Voor de logistiek en al het werk achter de schermen is een kelder gebouwd en een dienstgang ontworpen tussen het speelplezier en de kantoren.

Spuitbeton

“We hadden alles gereed toen op 28 januari de bouwvergunning werd verleend. Dezelfde dag ging de eerste paal de grond in”, aldus Vriend. Het heiwerk ging naar Glorie uit Avenhorn en het betonwerk voor de kelder en de fundering is uitgevoerd door De Jong Ursem. “Ik nodig altijd drie ondernemers uit. De offerte is belangrijk, het bedrag moet passend zijn, maar ik ga ook altijd op bezoek om de sfeer van het bedrijf te proeven.” Op die manier kreeg Van de Bovenkamp uit Barneveld de opdracht voor de staalbouw en de gevel- en dakbeplating.

Voor het metselwerk en timmerwerk nam Vriend lokale bouwbedrijven in de hand. De installatietechniek werd verzorgd door De Vries uit Alkmaar, de elektra door Witte & Groot uit Heerhugowaard en het schilderwerk door Jos Bes uit Tuitjenhorn. Jora Decorbouw uit Rijnsburg verzorgde de inrichting van het speelpaleis en het ‘theater’. Centraal in de hal staat een reusachtige ‘holle bolle boom’ van spuitbeton. Ook de toegang tot de hal is geheel in spuitbeton uitgevoerd. “De kinderen krijgen echt het gevoel dat ze een boom binnengaan”, aldus Vriend.

Het kinderspeelpaleis vormt een breuk met het verleden. Het is een dagattractie, ook toegankelijk voor bezoekers van buiten de camping. Vriend: “We hebben nu 18 hectare park en nog 36 hectare plannen. De volgende fase is een openbaar natuurpark. We denken over in- en outdoor sport, een evenementenveld. Onze items blijven service, sfeer en beleving. We gieten alles in een ‘de Bongerd’-jasje met als mascottes Vleghel de Egel en Pa Radijs. Onze bedrijfsvoering is niet gericht op winst, maar op continuïteit, een gezonde exploitatie en een prettige werkomgeving.”

Het speelpaleis is ingericht voor de groffe motoriek van de kinderen: balanceren, ravotten, klauteren. “Waar kunnen kinderen dat nog in een beschermde omgeving doen? Wij geven ze de aanleiding, de kinderen zelf maken het spel”, aldus Vriend. Ziet hij het als een missie om de kinderen gelegenheid te geven om te spelen? Nee, dat niet. Het is gewoon een bedrijf met een onderscheidende factor. Vriend is de vrije ondernemer, manager en organisator. Net als in de bouw.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels