nieuws

Trillingvrije betonnen damwand spaart geld

bouwbreed

mariÎnvelde – Mombarg Betonbouw uit MariÎnvelde en Hassink Bronbemaling uit Neede bieden een damwandconstructie uit beton aan. Het systeem bestaat uit speciaal ontwikkelde betonplaten. Die worden in HEA-profielen geplaatst zoals bij het zogeheten Berlinerwand-concept. Mombarg en Hassink noemen als voordelen onder meer de trillingvrije plaatsing en verwijdering van de wanden en een effectiever verdichting van de aan te vullen grond. Mede daardoor ontstaat volgens de aanbieders een aanmerkelijke kostenbesparing.

De betonplaten meten 2 bij 2,5 meter bij een dikte van 10 centimeter. De damwandplaten laten zich in de breedte en in de lengte gebruiken. Een telekraan of een graafmachine plaatst de platen tussen de al dan niet gekoppelde HEA-profielen. De profielen zijn 7 tot 8 meter lang en worden in de grond geboord of gespoten. De techniek biedt een alternatief voor heien en trillen, zodat deze damwandconstructie bijvoorbeeld ook in binnensteden toepassing kan vinden. Volgens directeur H. Mombarg van de gelijknamige betonbouwer kan elke bronbemaler de profielen plaatsen. De locatie wordt eerst een meter afgegraven om te voorkomen dat het water overal naartoe stroomt. Al gravende zakken de platen door hun eigen gewicht soepel in de HEA-profielen. Elke plaat weegt ongeveer 1,4 ton. Met zijn betonnen damwand in gedachten noemt Mombarg de stalen variant duurder en de houten Berlinerwand minder stevig. Niet zelden blijven deze platen in de grond achter. De houten wand vergt ook meer werk, omdat het personeel de balken handmatig of machinaal naar beneden moet drukken. Een schep zand is vaak al voldoende om de balk tegen te houden. En eenmaal in positie kunnen de balken door de druk van de grond uit de profielen schieten. Het systeem met betonnen damwanden vond eerder toepassing in de vorm van vloerplaten. De praktijk leerde dat ook die onder hoge gronddruk kunnen bezwijken.

Volgestort

In de berekening van Mombarg zit de betonnen variant qua sterkte en kosten tussen de houten en de stalen wand in. De platen zijn speciaal voor de grondkering geconstrueerd. Rond de platen zit een U-profiel waaraan de wapening is gelast. Het geheel wordt volgestort met beton. Deze uitvoering geldt als de meest bedrijfszekere. Wapening met opgelaste staalplaten biedt geen echt alternatief; niet in de laatste plaats omdat het gewicht van de stalen constructie die van de betonnen uitvoering nauwelijks ontloopt. In het gebruik gaat de stalen constructie op den duur bol staan en trekt scheef.

Vanzelf

Anders dan bij de Berlinerwand ëpakkení de betonnen platen in ÈÈn keer de werkhoogte en zakken door hun gewicht vanzelf in de sleuf. De platen hoeven niet altijd tussen de profielen te vallen. Zolang de palen te lood staan en voldoende ondersteuning bieden, kunnen ze er ook achter staan. Bij diepe putten met gestapelde damwandplaten kunnen tegenover elkaar staande profielen aan de bovenkant worden gekoppeld om de sleuf open te houden. Na afloop van de werkzaamheden kan de plaat telkens bijvoorbeeld een halve meter omhoog worden gehaald, waarna de locatie wordt opgevuld. De gebruiker herhaalt deze procedure tot de plaat er helemaal uit is. Deze aanpak beperkt de kans op verzakking. De profielen komen gemakkelijk los uit de grond wanneer ze een keer op de kop worden geslagen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels