nieuws

Technische spiegel verwarmt volledige badkamer

bouwbreed

den haag – Spiegels kunnen een hele badkamer verwarmen. In deze ‘technische spiegels’ zijn alle benodigdheden ingegoten waardoor ze iets dikker uitvallen dan gewone spiegels. Het geheel wordt met zuurvrije kit tegen de wand geplakt.

Verwarmende spiegels worden op maat geleverd. De kosten van het minimale installatiewerk compenseren volgens directeur J. Visser van elektrisch verwarmingsspecialist Profort uit Purmerend de hogere kosten van het systeem. De industrie levert ook badkamerverwarming in folievorm, soms voorzien van een plakrug. Die kan op de achterkant van de spiegel worden geplakt en schakelt mee met de lichtknop. De badkamer kan eveneens via het plafond worden verwarmd. De benodigde folie heeft verstevigde banen en kan zo tegen een raamwerk worden gespijkerd.

Vloerverwarming

De installatie wordt aan de bovenkant geïsoleerd, met gipsplaten afgewerkt en gestuct. De verwarmende folie wordt met een Wielandstekker op het net aangesloten. Op die manier kan ook de hoofdverwarming in de woonkamer worden uitgevoerd, eventueel in combinatie met vloerverwarming. Een variant van de ‘spiegelfolie’ kan ook voor vloerverwarming worden gebruikt. Deze is bedoeld voor onder meer 42 en 230 volt. De laatste uitvoering vindt tevens toepassing als spiegelverwarming. De variant voor 42 volt wordt onder de merknaam Recreatherm voor caravanverwarming verkocht. De folie kan ook onder harde vloeren worden gelegd en biedt op die manier een alternatief voor ‘gewone’ vloerverwarming. Het systeem wordt met tweecomponentenlijm bevestigd en vormt daarna één geheel met de vloer. Met de ontwikkelingen in de verwarmingsfolie in gedachten verwacht Visser dat zwakstroom afdoende een woning kan verwarmen. Zwakstroom vergt in elk geval een dikkere weerstandskabel om voldoende warmte te kunnen leveren. Dergelijke installaties zouden aan de energieopbrengst uit fotovoltaïsche panelen genoeg hebben. Vooralsnog leveren zonnecellen nog niet genoeg vermogen voor elektrische verwarming. Thermostaten met besparingsmodules beperken het energieverbruik van elektrische verwarmingen. Profort levert onder de noemer Modi-set een traploos modulerende thermostaat. Elektrische verwarming neemt met de gangbare thermostaten volgens Visser altijd het volledige vermogen op. Op deze wijze schiet het bij het bereiken van de gewenste temperatuur door, vervolgens zakt het tot beneden de ingestelde waarde om na de correctie weer door te schieten. De Modi-set zwakt het opgenomen vermogen af naarmate de ingestelde temperatuur nadert. Deze thermostaat bespaart zo’n 25 tot 30 procent op de stookkosten en schept een comfortabeler binnenklimaat. De gebruiker verdient de uitgaven in een grotere woonkamer na pakweg een jaar terug. De kabels zitten in de thermostaat geschroefd en zijn (nog) niet gestekkerd. Elektrische verwarming houdt bijvoorbeeld het hele jaar door de hellingbanen van parkeergarages begaanbaar. Wegdeksensoren registreren de omgevingstemperatuur en de vochtigheidsgraad. Wijzen de uitkomsten op ijsvorming, dan komt de verwarming in bedrijf.

Terras

Horecabedrijven kunnen met elektrische vloerverwarming de temperatuur op terrassen draaglijk houden. Nu gebruiken de ondernemers daarvoor nog vaak gas. Wanneer ze dat door elektra vervangen, betalen ze een lagere verzekeringspremie, omdat er geen open vuur meer is. Visser verwacht dat er meer concurrentie onder de aanbieders van elektriciteit komt. En als gevolg daarvan wordt elektrische verwarming goedkoper. ‘Hele huis afdoende verwarmen met zwakstroom’

Reageer op dit artikel