nieuws

Systeem reinigt badwater voor tweede gebruik

bouwbreed

den haag – Een liter water twee keer gebruiken: de eerste keer in douche of bad, de tweede keer in toilet of wasmachine. Het Duitse Pontos ontwikkelde daarvoor de AquaCycle. Die reinigt biologisch-mechanisch het gebruikte water.

Het resultaat voldoet aan de EU-richtlijn voor zwemwater. De fabrikant rekent een halvering van het waterverbruik voor en stelt dat een huishouden van vier tot vijf personen met de AquaCycle jaarlijks zo’n 90.000 liter water bespaart. De AquaCycle reinigt het water in vier stappen volgens het gepatenteerde SmartClean-proces van de fabrikant. Een voorfilter voert grotere deeltjes als textielvezels naar het riool af. Het filter wordt regelmatig met leidingwater schoongespoeld. Bioculturen breken in drie uur in de voor- en hoofdreactor de vuildeeltjes af. De neerslag uit de biologische reiniging wordt om de dertig dagen naar het riool afgevoerd. Na drie uur reactietijd wordt het water verpompt en passeert het een ultraviolette lamp die de kiemen doodt. Uiteindelijk komt het gezuiverde water in een opslagvat terecht. Wanneer dat te weinig water bevat om bijvoorbeeld het toilet te spoelen, wordt automatisch leidingwater bijgevuld. Het vat kan maximaal 300 liter water bevatten; deze capaciteit is net zo groot als die van de voor- en hoofdreiniger. Het systeem verwerkt dagelijks maximaal 2400 liter. De benodigde bioculturen bouwen zichzelf in ongeveer drie weken op. In die periode gebruikt de installatie leidingwater. Het proces lijdt niet onder agressieve badkamerreinigers, al adviseert de fabrikant biologisch afbreekbare producten te gebruiken.

Leidingwerk

De behuizing meet 188 centimeter hoog, 135 centimeter breed en 60 centimeter diep. De installatie beslaat een vloeroppervlak van 0,81 vierkante meter en weegt circa 100 kilo. De installatie komt in twee delen op de locatie. De fabrikant adviseert de voorziening in de kelder onder te brengen. De gebruiker kan het systeem uitbreiden met een module voor het verwerken van regenwater. Dagelijks neemt de voorziening 0,6 kilowattuur elektriciteit op. De jaarlijkse stroomkosten bedragen in de berekening van Pontos bij een kilowattuurprijs van 0,13 euro 20 tot 25 euro. Het systeem reinigt zichzelf en werkt volautomatisch. Elke twaalf maanden controleert het systeem zichzelf op eventuele mankementen. De drukpomp en de ultraviolette lamp gaan ruim tien jaar mee. Elke vier jaar moeten de membranen van de luchtpomp worden vervangen. De fabrikant geeft tien jaar garantie op het opslagvat.

Verzamelleiding

Pontos is een dochteronderneming van armaturenfabrikant Hansgrohe uit Schiltach en rekent in Duitsland 4390 euro inclusief btw voor het systeem. Het bijbehorende leidingwerk vergt nog eens 300 tot 500 euro. Het systeem vergt een verzamelleiding die het douche/badwater naar de reiniger voert, een aansluiting op de waterleiding en een gescheiden transportleiding voor het gezuiverde water. De installatie is beveiligd tegen terugstroming. In Duitsland moet de gebruiker vanaf 2003 bij de GGD het bezit en het gebruik van de AquaCycle melden. De fabrikant noemt het systeem geschikt voor de particuliere woning(complexen) en bedrijfsinrichtingen als hotels en campings. In het geval van een huishouden bedraagt de terugverdientijd van de investering bij ‘normaal’ gebruik zo’n acht jaar. Hans Grohe Nederland in Haarlem zegt de AquaClean niet te kennen. Pontos informeert over het systeem via (49) 078-36511920.

Reageer op dit artikel