nieuws

Stedelijk Museum ondergaat alleen een renovatie

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – Het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt alleen gerenoveerd. Er is geen geld voor de bouw van twee nieuwe paviljoens. Ook de bouw van een collectiecentrum in Amsterdam-Noord is van de baan. Dat blijkt uit de begroting van Amsterdam voor 2003.

Voor vernieuwing van het museum volgens de plannen van architect Alvaro Siza kwam de gemeente 37 miljoen euro tekort. In dat plan werd de zogeheten Sandbergvleugel afgebroken en zouden er twee nieuwe paviljoens op het Museumplein verrijzen. De gemeente wil nu door modernisering van bestaande gebouwen meer expositieruimte creëren. Het negentiende-eeuwse gebouw wordt daarbij teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Voor renovatie en modernisering is het al eerder gereserveerde bedrag van 56,7 miljoen euro beschikbaar. Het eerdere plan voor de bouw van een collectiecentrum komt te vervallen. Een bestaand gebouw in Sloterdijk wordt daarvoor geschikt gemaakt. Het museum sluit begin 2003 zijn deuren. Heropening is voorzien in 2005. Wel kondigde wethouder Dales van financiën een onderzoek aan naar de haalbaarheid van een nieuw ‘museum van de 21ste eeuw’. Dat museum moet verrijzen aan de Zuidas. Het geld voor een nieuw museum is nog niet voorhanden. Cultuurwethouder Belliot is blij dat na dertien jaar discussie een oplossing is gevonden voor modernisering van het Stedelijk Museum. Verder maakt Amsterdam in de nieuwe begroting geld vrij voor een nieuwe openbare bibliotheek op het Oosterdokseiland, zal het Gemeentearchief zijn intrek nemen in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat en krijgt wethouder Stadig van stedelijke ontwikkeling 28,5 miljoen euro om de woningproductie in de stad vlot te trekken.

Reageer op dit artikel