nieuws

Rijksuniversiteit Groningen opent projectieruimte Cave

bouwbreed

Rijksuniversiteit Groningen opent projectieruimte Cave

groningen – De Rijksuniversiteit Groningen heeft een Cave aangeschaft. Dat is een projectieruimte voor virtuele werkelijkheid; het driedimensionale beeld wordt opgewekt door een high performance computer.

Zaterdag wordt de Cave officieel in gebruik genomen op de open dag van de Zernikeborg, het nieuwe onderkomen van het Rekencentrum van de universiteit. De Cave in Groningen is de tweede in Nederland; de eerste staat bij het rekencentrum Sara in Amsterdam. Cave is de afkorting van Computer Animated Virtual Environment. De afkorting refereert met een knipoog aan de filosofie van Plato, die stelde dat de schaduwen in een grot (in het Engels ‘cave’) de enige basis vormen voor de kennis van de werkelijkheid. Op dezelfde manier biedt een Cave de mogelijkheid om de werkelijkheid van een ruimtelijk object te beleven, voordat het in werkelijkheid is uitgevoerd. Het is ook mogelijk om een bestaande omgeving te projecteren. De officiële ingebruikname van de Cave dreigde uitgesteld te moeten worden door hevige regenval in de nacht van 31 juli op 1 augustus. Een kabelput die volgens het bestek waterdicht moest zijn, bleek te lekken. Daardoor kwam de vloer van de projectieruimte onder water te staan. De Cave is echter weer droog en lijkt geen directe schade opgelopen te hebben. De faciliteit wordt vooral gebruikt door chemici en bio-medici, bijvoorbeeld om modellen te bekijken van de informatieverwerking in hersenen. Hij is echter ook zeer geschikt voor de 3D-projectie van bouwkundige en planologische modellen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoekt de invloed op de omgeving van boorinstallaties. Ook is een model gemaakt van ‘de Blauw Stad’, het plan om een kunstmatig meer aan te leggen ten noorden van Winschoten.

Reageer op dit artikel