nieuws

Politieke klokkenluider

bouwbreed

Politieke klokkenluider

den haag – Spin in het web R. Rozekrans, directeur van KPMG Forensic Accounting, heeft het gisteren laten afweten. Zijn verhoor voor de parlementaire enquête bouwnijverheid is wegens ziekte afgelast. Rozekrans is betrokken geweest bij verschillende onderzoeken naar schaduwboekhoudingen. Hij kan iets zeggen over onderzoeken bij Koop en Heijmans, maar ook over de Schipholspoortunnel. Het is de bedoeling dat het verhoor in een later stadium alsnog wordt afgenomen. Vandaag staan vooral de onderhandelingen over de schikking omtrent de spoortunnel bij Schiphol op het programma. Morgenochtend wordt dat onderdeel afgerond met het verhoor van de oud-voorzitter van de raad van bestuur van HBG, C.J.A. Reigersman. Hij is in een eerder stadium ook directeur geweest bij HBW. Dat is de dochter die samen met Strukton de combinatie KSS vormde. Vervolgens staat het verhoor met R. van Gijzel op het programma. Hij is als oud-Tweede-Kamerlid het eerste politieke slachtoffer in het rumoer rond bouwfraude. De PvdA-politicus heeft lange tijd intensief contact onderhouden met klokkenluider A. Bos en oud-minister Netelenbos op de huid gezeten over de Schipholtunnel. Zijn vertrek heeft de stap naar een parlementaire enquête in een stroomversnelling gebracht. De commissie heeft de middag ingeruimd voor een paar kopstukken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Als eerste zal H. Prins, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, kunnen ophelderen in hoeverre deze bouwdienst op de hoogte was van prijsafspraken. Als hoogste ambtenaar van Rijkswaterstaat was hij verantwoordelijk voor het aanbesteden en contractbeheer. Tot slot zal oud-minister T. Netelenbos worden ondervraagd. Zij heeft ‘subsidie’ teruggeëist van de bouwbedrijven rond de Schipholtunnel. Ook heeft ze rond de aanbesteding van de onderbouw van de HSL de bouw al openlijk beschuldigd van prijsafspraken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels