nieuws

Nieuwe vleugel Ter Apels museumklooster gereed

bouwbreed Premium

ter apel – Ruim twee jaar heeft het geduurd, maar eind volgende maand opent de nieuwe westvleugel van het museumklooster Ter Apel eindelijk de deuren.

De tweelaags vleugel, naar een ontwerp van de Deense architect Exner Tegnestue, is gebouwd door aannemer H.J. Jurriëns BV te Groningen en verbindt de uit de 15e eeuw daterende drie andere vleugels, waaronder de kloosterkapel. Medio 2000 begon Jurriëns met de bouw van de westvleugel. Een bijzondere klus, omdat er voor de nieuwbouw geen damwanden mochten worden geslagen uit angst voor verzakkingen en scheuren in de monumentale gebouwen. Speciale groutinjectiepalen zorgden voor de benodigde ondersteuning.ÊHet klooster is namelijk bijna zonder fundering gebouwd op een uitloper van de Hondsrug, die bestaat uit zandgrond. De westvleugel bestaat uit een 4,5 meter diepe kelder voor opslag, een multifunctionele ruimte op de begane grond en een expositieruimte op de eerste etage. In totaal meet de vleugel die is opgetrokken uit speciaal gebakken Kloostersteen, 750 vierkante meter. Jurriëns zette verder het dak van de kapel in lood en maakte kantoorruimtes in de zolder. Toiletruimtes en een technische ruimte voor het speciale luchtbehandelingsysteem completeren de klus. Op 22 oktober is de officiële opening.

Reageer op dit artikel