nieuws

Houtrot teistert kozijnen vier jaar oude dubo-huizen

bouwbreed

stavoren – De ruim vier jaar oude Groene Leguaan dubo-woningen in Stavoren zijn nu al aan onderhoud toe. Fortium Renovatie en Onderhoud uit het Friese Hommerts is druk bezig met het herstel van de kozijnen van de vakantiewoninkjes.

ìAl na een jaar zagen we de eerste scheurtjes in de verf ontstaanî, zegt eigenaar H. Gommer van het bungalowpark De Groene Leguaan. Nu, na vier jaar, is de houtrot zover gevorderd dat herstel noodzakelijk bleek. ìWe behandelen de kozijnen met het gepatenteerde Woodstone systeemî, zegt directeur J. de Bruin van Fortium. Dit bestaat uit steenvezelprofielen die met een epoxyhars op het kozijn geplakt worden. Doordat in de epoxyhars glasparels van 3 millimeter doorsnee zitten, blijft er ruimte tussen de steenvezelplaat en de houten kozijnen. ìDaardoor krijg je luchtcirculatie die het vocht afvoert. Zo voorkom je dat de kozijnen verder rottenî, aldus De Bruin. Eigenaar Gommer van de acht woningen is ervan overtuigd dat de oorzaak ligt in de detailleringen van de kozijnen. Kozijnenfabrikanten werken met hardhout, zegt hij, ìterwijl wij grenen wilden. Dat vraagt een andere detaillering, want hardhout rot niet.î Kozijnenfabrikant Noru staat ìbeslist niet achter het verhaal van de detailleringî, zegt directeur H. Nooy. ìDat is verre van de waarheid. Wij konden niet voldoen aan hun eisen en hebben ons eigen detailleringsysteem aangeboden en dat hebben ze geaccepteerd.î Ook is er sprake van sprake van lekke beglazing, omdat er, volgens Gommer, een verkeerde kit gebruikt is bij de montage van de ramen. De partijen delen de herstelkosten.

Reageer op dit artikel