nieuws

‘Grote asfaltaannemers benadelen concurrentie niet’

bouwbreed

den haag – De zeven grote wegenbouwers, die het Noord-Hollandse asfaltproductiebedrijf APNH in handen hebben, vragen wel hogere prijzen aan buitenstaanders, maar niet om de concurrentie op achterstand te zetten.

Dat heeft adjunct-directeur J. van Velden van BAM NBM Noord-West verklaard voor de enquêtecommissie. Van Velden sneed het punt woensdag tijdens zijn verhoor zelf aan omdat er volgens hem ten onrechte de indruk is gewekt dat de wegenbouwers samenwerken om hun markt te beschermen. ‘Iedereen kan bij de APNH asfalt krijgen’, aldus Van Velden. ‘Bedrijven die geen aandeelhouder zijn, betalen inderdaad 5 procent meer. Maar dat zijn de algemene kosten van de fabriek. Wij hebben zestig miljoen geïnvesteerd in die centrales, wij lopen het risico. Dan lijkt het me toch billijk dat buitenstaanders wat meer betalen.’

Ramp

Van Velden gaf toe dat de APNH de afgelopen jaren goed heeft gedraaid, dankzij de vele wegenbouwprojecten die in Noord-Holland zijn uitgevoerd. ‘Maar als straks de vraag naar asfalt minder wordt, dan kan het ook zomaar een ramp worden. En dan zeggen de buitenstaanders toch ook niet: wij storten het verschil wel even bij?’

Boetes

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de wegenbouwers verboden om op grote schaal samen te werken op de asfaltmarkt. Als de verbanden, waarvan er vijftien in Nederland zijn, niet snel uit elkaar getrokken worden, gaat de toezichthouders boetes uitdelen. De asfaltbranche onderhandelt momenteel met de NMa over een nieuwe organisatiestructuur van de samenwerkingsverbanden.

Reageer op dit artikel