nieuws

Glazen systeemwand blijft half uur brandwerend

bouwbreed

den haag – Interfinish Systeemwanden in Almere heeft in samenwerking met producent Vetrotech Saint-Gobain een wand van het type ‘100 Omega’ laten testen op brandwerendheid. Onderzoeksinstituut TNO in Delft concludeert dat de systeemwand van glazen monoblokken een half uur brandwerend zijn.

De systeemwand bestaat uit glaspanelen en aluminium profiellijsten. De wand is uitgerust met brandremmende materialen en brandwerend glas van Vetrotech Saint-Gobain, type Vetroflam EW30. Het glas is 6 millimeter dik en voorzien van een hittereflecterende coating, die behalve vuur en rook ook de hittestraling vermindert. De wand die TNO testte, had een horizontale en een verticale glasverdeling. De breedte was 3 meter bij een hoogte van 2,72 meter. Tijdens de eenzijdige verhittingsduur bleef de constructie 34 minuten vlamdicht. De warmtestraling bleef binnen de toegelaten waarde van 15 kW/m2 op een meter afstand. Fabrikant Vetrotech Saint-Gobain wil echter verder gaan en denkt dat een EW van 60 of zelfs 90 minuten voor hoge gebouwen of ondergrondse gebouwen in de toekomst wenselijk is. De fabrikant werkt dan ook aan glassystemen met een dergelijke brandwerendheid. De wens is ingegeven na een ontruimingsoefening en een echte praktijkproef in het hoogste kantoorgebouw van Nederland, de 37 verdiepingen tellende Delftse Poort van bankverzekeraar Nationale Nederlanden in Rotterdam. Na 11 september 2001 is een ontruimingsoefening gehouden en in mei van dit jaar brak een brandje uit in een vuilcontainer op de op een na hoogste verdieping. De fabrikant meent dat alarmering, ontsnappingstijd en aanrijtijd van de brandweer niet altijd aan het gemiddelde zullen voldoen. Hierdoor zullen in uitzonderlijke panden, aldus de fabrikant, ook na de kritische tijd personen de brandhaard passeren, terwijl de stralingswarmte verder toeneemt.

Reageer op dit artikel