nieuws

Gevel bedient via sensoren zelf zonwering

bouwbreed Premium

den haag – Een gevel die op veranderingen in de omgeving reageert bespaart aanmerkelijk energie. Dat menen onderzoekers van het Britse bureau Arup Associates. Hun gevel reageert op meer of minder zonlicht en op de windsterkte. Het systeem bedient zo de zonwering.

Arup stelt de nieuwe gevel in 2004 voor bij de oplevering van het kantoorgebouw Plantation Place dat naar het ontwerp van het bureau in het centrum van Londen wordt gebouwd. De ‘technische gevel’ bestaat uit zo’n 150 sensoren die op licht en beweging reageren. Elke sensor bedient zelfstandig de zonwering voor ene bepaald deel van de gevel, zonder tussenkomst van een centrale computer. Het systeem spaart energie omdat de gebruikers van de kantoorruimte het licht aan en uit kunnen doen en omdat de kantoorruimten minder afhankelijk worden van de klimaatinstallatie. Een technische gevel reageert op veranderingen in de omgeving. Te denken valt aan de sloop en nieuwbouw van omliggende panden. Als gevolg daarvan wijzigt ook het patroon waarmee het zonlicht op de gevel valt. Door een groot aantal sensors te gebruiken kan de gevel de zonwering neerlaten of ophalen waar dat moet. De veelheid aan sensors voorkomt verder dat het systeem door een beschadigde sensor geheel uitvalt. De technische gevel van Arup is welbeschouwd een tussenoplossing. De industrie probeert het zonlicht te weren met gekleurde ramen waarop een laag metaal is opgedampt. Vooral kantoorgebouwen met glazen gevels vangen teveel warmte in. Zonwering in de beglazing lost dat probleem niet op omdat zonlicht door het glas op de wering valt en dan niet meer terug kan. In het geval van Plantation Place hangt de zonwering aan de buitenkant van de gevel achter een glasplaat in de vorm van een jaloezie waardoor de lucht vrij kan bewegen en de warmte uit het gebouw afvoert. Programmatuur voorkomt dat de zonwering bij te sterke wind wordt neergelaten. Wanneer de sensors een te sterke wind meten, worden neergelaten zonweringen weer opgehaald.

Reageer op dit artikel